Головна
Дубровицька
міська рада
Міністерство освіти і
науки України
Департамент освіти і науки
Рівненської ОДА

Провідник по сайту  »   » » Традиційний обряд водіння Куста

Традиційний обряд водіння Куста

 

Куст з Кустом,
А жито з розстом.
Щоб вам жито родилося
І в коморі плодилося!

     У мальовничому селі Сварицевичі знову відбувся традиційний обряд водіння Куста, який зберігся ще з дохристиянських часів. Це унікальне свято, що символізує прихід весни та пробудження природи, вкотре об'єднало громаду та подарувало незабутні враження.
В обряді взяли участь місцеві діти та молоді дівчата, які з самого ранку почали підготовку до цього дійства. Центральною фігурою стала "Куст" — дівчина, прикрашена зеленими гілками, квітами та яскравими стрічками. Її вигляд нагадував справжню лісову мавку, яка ніби ожила зі сторінок старовинних казок.
     Процесія, на чолі з "Кустом", ходила від хати до хати, співаючи обрядові пісні та бажаючи добробуту, здоров'я і щедрого врожаю.
Господарі з радістю приймали процесію, пригощаючи її учасників смачними гостинцями: свіжоспеченим хлібом, солодощами, фруктами та навіть дарували дрібні гроші. Цей жест був не лише даниною традиції, але й символом подяки за добрі побажання та захист від злих сил.
    На святі були присутні військовослужбовці Збройних Сил України, Ірина Рачковська, директор Рівненського обласного центру народної творчості, Ніна Стасюк, начальник відділу освіти, культури, туризму, молоді та спорту Дубровицької міської ради, наші маріупольці, які знайшли прихисток у Рівному, а серед них Юзеф Нікольченко, заслужений працівник культури України, доцент Маріупольського державного університету та Марина Фесенко, заступник директора з питань культурно-просвітненської діяльності.
    В рамках фестивалю діяла благодійна акція «Наша сила в єдності», на підримку Збройних Сил України, яка вкотре довела про небайдужість громадян та готовність допомагати матеріально. Всі кошти будуть передані на потреби наших захисників.
    Особливим доповненням до цьогорічного обряду стала атестація народних колективів: народний аматорський ансамбль народних інструментів викладачів музичної школи, керівник Юрій Воробей, народний аматорський ансамбль автентичного фольклору села Кураш, керівник Валентина Стельмах, народний аматорський фольклорно-етнографічний ансамбль «Серпанок», керівник Валентина Годунко, народний аматорський фольклорний ансамбль «Берегиня», керівник Марія Плескач, народний аматорський ансамбль народної пісні «Родінонька», керівник Віра Красько та народний аматорський фольклорний ансамбль «Намисто», керівник Ірина Дубінець, які демонстрували свої вокальні таланти, передаючи дух автентичної української культури. Атестація підкреслила важливість збереження і розвитку народних традицій та сприяла підвищенню рівня майстерності виконавців.
     Обряд водіння Куста став справжнім святом для всіх жителів села, об'єднавши молодь і старше покоління у спільному прагненні зберегти нашу культурну спадщину. Він нагадав нам про важливість традицій, які є невід'ємною частиною нашої ідентичності та духовності.
     Дякуємо за підтримку та організацію заходу Дубровицькій міській раді, управлінню культури і туризму обласної державної адміністрації, Рівненскому обласному центру народної творчості та всім учасникам цього чудового дійства. Сподіваємось, що обряд водіння Куста ще довго залишатиметься живим у наших серцях і буде передаватися з покоління в покоління, збагачуючи наше культурне життя.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Переглядів: 1 748
Добавление комментария
Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив .
, .

Уважаемый пользователь! Вы используете устаревший браузер Internet Explorer 6.
Дальнейшее использование этого браузера влечет за собой высокий риск заражения Вашего компьютера вирусами.
Чтобы сделать пребывание в Интернете более удобным и безопасным, рекомендуем установить себе    Internet Explorer 9