Головна
Дубровицька
міська рада
Міністерство освіти і
науки України
Департамент освіти і науки
Рівненської ОДА

Провідник по сайту  »   » » Засідання теріторіального методичного об’єднання учителів художньо-естетичного циклу

Засідання теріторіального методичного об’єднання учителів художньо-естетичного циклу

   Сучасний етап модернізації шкільної мистецької освіти пов’язаний із упровадженням компетентнісного підходу до змісту та організації художньо-естетичного процесу у загальноосвітніх навчальних закладах. Основною метою освітньої галузі «Мистецтво» (Державний стандарт базової і повної загальної середньої освіти) є формування в учнів у процесі сприймання, інтерпретації, оцінювання ними творів мистецтва та упровадження практичної діяльності системи ключових, міжпредметних естетичних  і предметних мистецьких компетентностей як цілісної єдиної основи світогляду, а також здатності до художньо-творчої самореалізації і культурного самовираження. Фундаментальність музичної освіти – не лише у міцно засвоєних  учнями  уміннях, навичках, а й компетентностях, які мають стати найважливішим надбанням  розвивальної шкільної освіти.

   7 грудня 2021 року в приміщенні Дубровицького центру дитячої та юнацької творчості відбулося засідання територіального методичного об’єднання учителів художньо-естетичного циклу на тему «Формування предметних та міжпредметних компетентностей учнів на уроках  художньо-естетичного циклу». Зустріч відбувалася з дотриманням карантинних вимог та згідно плану роботи територіального методичного об’єднання відділу освіти, культури, туризму, молоді та спорту Дубровицької міської ради. Під час теоретичної частини засідання керівник територіального методичного об’єднання Архипова Валентина Володимирівна, вчителька музичного мистецтва та мистецтва Дубровицької ЗОШ І-ІІІ ступенів №1, виступила з питанням «Формування предметних та  міжпредметних компетентностей учнів на уроках художньо-естетичного циклу». Вчителька презентувала свій методичний посібник «Формування предметних компетентностей учнів на уроках музичного мистецтва шляхом використання художньо-педагогічних технологій», який  містить рекомендації для вчителів щодо практичного застосування  на уроках музичного мистецтва. Також активну участь у засіданні взяли вчителі: Чудік Н. А. (Лютинський ЗЗСО І-ІІІ ступенів), Руда М. Л. (Кривицька ЗОШ І-ІІІ ступенів), Салівонова Т. М. (Берестівський ЗЗСО І-ІІІ ступенів), Жакун О. В. (Залузький ЗЗСО І-ІІІ ступенів).

   Так, зокрема, Чудік Наталія Анатоліївна, вчитель початкових класів та музичного мистецтва, розповіла про різні види інтеграції на уроках музичного мистецтва в початковій школі, поділилася своїм досвідом використання інтегрованого підходу до навчання музичного мистецтва у 2 та 5 класах. Руда Марія Леонідівна розповіла про формування ключових компетентностей на уроках образотворчого мистецтва, та про те, як вона використовує різноманітні технології, які спрямовані не тільки на засвоєння учнями знань і вмінь, але й на всебічний особистісний розвиток учнів та їхню творчу самореалізацію. Саме компетентнісно-діяльнісний підхід визначений у нових Державних стандартах при викладанні образотворчого мистецтва. З сучасними тенденціями викладання предмету образотворче мистецтво познайомила всіх присутніх Салівонова Тетяна Миколаївна, вчителка образотворчого мистецтва. Прекрасні роботи юних художників Берестівського ЗЗСО вразили всіх своєю майстерністю. Жакун Оксана Володимирівна, вчитель музичного мистецтва та мистецтва, виступила з питанням «Методика оцінювання навчальних досягнень учнів на уроках музичного мистецтва та мистецтва». Вона акцентувала увагу на тому, що система оцінювання навчальних досягнень в освітній галузі грунтується виключно на позитивному ставленні до кожного учня; оцінюється рівень не його недоліків і прорахунків, а особистісних компетенцій—узагальненого результату в порівнянні з його попередніми досягненнями.

   Загалом засідання пройшло в атмосфері конструктивного діалогу. Методичні рекомендації та отримана інформація, надіємося, будуть використані вчителями під час освітнього процесу.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Переглядів: 1 346
Уважаемый пользователь! Вы используете устаревший браузер Internet Explorer 6.
Дальнейшее использование этого браузера влечет за собой высокий риск заражения Вашего компьютера вирусами.
Чтобы сделать пребывание в Интернете более удобным и безопасным, рекомендуем установить себе    Internet Explorer 9