Головна
Дубровицька
міська рада
Міністерство освіти і
науки України
Департамент освіти і науки
Рівненської ОДА

Провідник по сайту  »   » » Учителі-суспільники працювали над питаннями удосконалення розвитку пізнавальних інтересів учнів

Учителі-суспільники працювали над питаннями удосконалення розвитку пізнавальних інтересів учнів

   15 листопада 2021 року було проведено онлайн-засідання територіального методичного об’єднання вчителів суспільних предметів та предметів духовно-морального спрямування закладів загальної середньої освіти відділу освіти, культури, туризму, молоді та спорту Дубровицької міської ради на тему: «Удосконалення роботи вчителів суспільних предметів та предметів духовно-морального спрямування над розвитком пізнавальних інтересів учнів».

   Керівник територіального методичного об’єднання Степанюк Олександр Іванович у своєму виступі наголосив на важливості підвищення пізнавальних інтересів учнів під час вивчення суспільних предметів. Упровадження компетентнісного підходу неможливе без активної навчальної діяльності здобувачів освіти. Проблема є нагальною, адже інформатизація освіти спричиняє в багатьох учнів «кліпове мислення» та все негативне, пов’язане з цим. Відповідно виникають ризики втратити такі навички здобувачів освіти, як логічне мислення, потреба в пізнанні нового, здатність до творчості, непослідовність у прийнятті рішень тощо. Ми, вчителі суспільних предметів, в першу чергу зобов’язані не дати  перетворити учнів на кнопкодавів чи напівроботів.  Тому на засіданні вчителі активно долучались до обговорення, говорили про реальний стан освітнього процесу, шукали шляхи виходу з такої складної ситуації сьогодення, обмінювались досвідом (Деркач С.Я., Залузький ОЗЗСО І-ІІІ ступенів; Турук Г. С., Сварицевицький ОЗЗСО І-ІІІ ступенів; Степанюк О. М., Колківський ЗЗСО І-ІІІ ступенів; Пінчук І. Г., Берестівський ЗЗСО І-ІІІ ступенів).

   Про методи активізації пізнавальної діяльності учнів на уроках історії  розповіла вчителька Заслуцького НВК «ЗОШ І-ІІ ст.-ДНЗ» Васильчик Ольга Олександрівна. Також учасники засідання були ознайомлені з досвідом організації середньої шкільної освіти за кордоном. Вчителі схвально сприйняли окремі аспекти шкільної програми в країнах Європи (значно більшу варіативність, академічну та практичну спрямованість, диференціацію навчання тощо).

   Увазі присутніх було запропоновано результати анонімного анкетування, проведеного  серед учнів 9 – 11 класів Колківського ЗЗСО І-ІІІ ступенів. Анкета містила два питання: «Предмет «історія» для вас необхідний чи цікавий? Чому?». Виявилося, що майже для 90% учнів історія є необхідною і цікавою. Хоча, можливо такі непогані результати пов’язані з перспективою здачі ЗНО.

   Засідання пройшло в атмосфері конструктивного діалогу, підсумком  якого стало обговорення методичних рекомендацій на подальше вдосконалення технологій розвитку пізнавальних інтересів учнів на уроках суспільних предметів.

 

Олександр Степанюк, керівник ТМО учителів суспільних предметів та предметів духовно-морального спрямування

 

 

 

 

  • Переглядів: 1 197
Уважаемый пользователь! Вы используете устаревший браузер Internet Explorer 6.
Дальнейшее использование этого браузера влечет за собой высокий риск заражения Вашего компьютера вирусами.
Чтобы сделать пребывание в Интернете более удобным и безопасным, рекомендуем установить себе    Internet Explorer 9