Головна
Дубровицька
міська рада
Міністерство освіти і
науки України
Департамент освіти і науки
Рівненської ОДА

Провідник по сайту  »   » » Про формування мотивації навчально-пізнавальної діяльності учнів на уроках говорили вчителі хімії, біології, основ здоров'я

Про формування мотивації навчально-пізнавальної діяльності учнів на уроках говорили вчителі хімії, біології, основ здоров'я

Усіма можливими засобами потрібно запалювати в дітях

гаряче прагнення до знань і навчання.

                                        Я. А. Коменський

 

   У сучасних умовах школа не може дати людині запас знань на все життя. Та вона повинна дати кожному учню опорні знання, розвити його мислення, щоб він вмів оцінити нові факти, явища та ідеї, з якими буде зустрічатися в житті, роботі, щоб він був здатен до прийняття, осмислення, відбору та використання добутих знань. Загальноосвітня школа повинна навчити вчитися, забезпечити її такою системою знань і умінь, які необхідні для подальшої самоосвіти, розвити її пізнавальні інтереси і здібності, виховати творчу особистість.

   Сучасна методична наука представляє цілий ряд вимог, які забезпечують міцність знань учнів: чіткий підбір змісту навчання, встановлення зв’язків з раніше вивченим матеріалом; розвиток пізнавального інтересу шляхом використання різних методичних прийомів; систематичне і багаторазове повторення вивченого матеріалу, поглиблення і систематизація знань. Враховуючи ці вимоги необхідно використовувати різноманітні форми і методи організації навчання.

   12 листопада 2021 року з метою підвищення методичного і практичного рівнів професійної компетентності учителів проведено онлайн-засідання територіального методичного об’єднання вчителів біології, хімії, природознавства, екології, основ здоров’я закладів освіти відділу освіти, культури, туризму, молоді та спорту Дубровицької міської ради із теми «Формування мотивації навчально-пізнавальної діяльності учнів на уроках хімії, біології, основ здоров'я».

   На зустрічі було піднято одну із найактуальніших проблем сучасної освіти – проблему низького рівня знань учнів. З вітальним словом до учасників онлайн-зустрічі звернулася модератор заходу, керівник територіального методичного об’єднання Наталія Миколаївна Пінчук (Дубровицький навчально-виховний комплекс «Ліцей-школа»), яка ознайомила присутніх із теоретичними основами мотивації навчально-пізнавальної діяльності учнів, озвучила причини низького рівня знань у школі та шляхи їх подолання.

   Одним з найважливіших шляхів формування позитивних відношень до навчання є створення в учнів позитивних мотивів навчання. Уроки для дітей повинні бути цікавими. Як же формувати в учнів інтерес до предмету? Над цим питанням завжди замислюється вчитель та розуміє наскільки це складна та багатогранна проблема. Досвідом із її вирішення поділилися учителі природничих дисциплін, представивши сучасні способи «спілкування» учнів із таємницями природи. Зокрема, учитель біології й основ здоров’я Колківского ЗЗСО І-ІІІ ступенів, Остаповець Тетяна Іванівна (тема виступу: «Інтерактивна технологія як засіб підвищення навчальної мотивації учнів») використовує на своїх уроках низку цікавих інтерактивних вправ та ігор. Крупко Тетяна Іванівна, учитель хімії та біології Сварицевицький ОЗЗСО І-ІІІ ступенів (тема виступу: «Застосування різних прийомів  мотивації навчально-пізнавальної діяльності учнів на уроках біології»), поділилася досвідом застосування на уроках інтернет-ресурсів («офлайн» і «онлайн»), використанням STEM-технологій та різноманітними вправами і прийомами, лабораторними дослідженнями, з метою зацікавлення учнів предметом. Вишневська Альона Василівна, учитель хімії Зеленської філії Сварицевицького ОЗЗСО (тема виступу: «Мотивація навчальної діяльності на уроках хімії») використовує передові педагогічні методи і прийоми, мобільні додатки, хмарні технології, проєктні технології, творчі завдання, моделювання, тощо.

   Спікери засвідчили свою креативність і педагогічну майстерність, тому участь у заході справила позитивне враження на усіх учасників заходу і послугувала стимулом до плідної праці.

Наталія Пінчук, керівник ТМО вчителів біології, хімії, природознавства, екології, основ здоров’я

 

 

 

 

  • Переглядів: 1 408
Уважаемый пользователь! Вы используете устаревший браузер Internet Explorer 6.
Дальнейшее использование этого браузера влечет за собой высокий риск заражения Вашего компьютера вирусами.
Чтобы сделать пребывание в Интернете более удобным и безопасным, рекомендуем установить себе    Internet Explorer 9