Головна
Дубровицька
міська рада
Міністерство освіти і
науки України
Департамент освіти і науки
Рівненської ОДА

Провідник по сайту  »   » » 80 річний шлях розвитку освіти району.

80 річний шлях розвитку освіти району.

2019 рік – ювілейний для освіти Рівненщини.

 З 17 вересня 1939 року територія Дубровицького району входить до складу Української Радянської Соціалістичної Республіки.

4 грудня 1939 року указом Президії Верховної Ради СРСР створено Ровенську область, куди входить і Дубровицький район у складі Сарненського повіту. В 1939 році у Дубровиці було відкрито педагогічний технікум. Про навчання  в технікумі згадує директор Осівської школи Довгун Андрій Архипович (Газета «Червоний промінь»за 16 вересня 1956 року).

17 січня 1940 року створено Домбровицький  та Висоцький райони, В цьому ж році Домбровиця набула статусу міста. 15.08.44 року  Домбровицький район переіменовано у Дубровицький. В 1959 році до нього приєднано Висоцький, а в 1962-66 роках обєдналися ще і Володимирецький та Зарічненський райони.

Отже, на території нинішнього Дубровицького району з 1940 по 1959 рік  функціонувало  два райони – Дубровицький та Висоцький. 04.01.1965 року  відокремлено Володимирецький район, а з 08.12.1966 і Зарічненський район, Висоцький район залишився у складі Дубровицького району.

У лютому 1943 р. було видано постанову українського Уряду "Про поновлення роботи шкіл в районах Української РСР, звільнених від фашистських окупантів". У 1944 році в Дубровиці  працювала середня і семирічна школи, вечірня школа,спеціалізований дитячий будинок, дитячий садок, вечірні курси при НКВД, методичний кабінет.

Початкові школи: Залішанська, Грицьківська, Літвицька, Гранівська, Ясинецька Руднівська, Зульнінська, Соломіївська, Курашська, Руднівська, дві початкові школи у Висоцьку. У 1944 році при районному відділі народної освіти працювали політ інструктори:Антіпова Юлія Опанасівна, Береза Тетяна Федорівна. Відділ народної освіти призначав завідуючих хатою – читальною та завідуючих клубами. Директори шкіл закріпляли  вчителів для навчання членів і кандидатів у члени партії , які  не мають освіти. Особлива увага приділялася ліквідації неписьменності і малограмотності, відвідуванню учнями школи,підготовці і здачі екзаменів, дисципліні.

 Після війни розгорнулася активна робота з відновлення народної освіти. На вересень 1944 р. у  більшості населених пунктів району відновилась робота шкіл. Після закінчення війни багато дітей були переростками. Працювати було не просто, не було програм, підручників, зошитів, будь-якої наочності. Парт теж не вистачало, учнів садовили на стільці, принесені з дому довгі дошки, що заміняли столи. У зв’язку з браком приміщень навчання у більшості шкіл проходило по хатах, в дві зміни. Вечорами навчання проводилось при каганцях. Буквар був тільки у вчителя, тому букви писали друкованим шрифтом на дошці, а учні переписували їх на газети, на папір з-під упаковки. Але і в таких тяжких умовах діти наполегливо вчились, трудились в домашньому господарстві, проводили ремонтні роботи в школах. У січні і серпні проводилися районні наради вчителів з організацією виставок і виплатою добових вчителям.

У  1945році  Висоцьку школу реорганізовано у семирічну.1949 році відбувся перехід до загальної обов’язкової семирічної освіти. Функціонували семирічні школи: Осівська, Селецька, Дубровицька,Берестіцька,Орвяницька,Колківська,Мочулівська,Нівецька,Залузька,Бережківська,Кривицька, Трипутнівська У 1946 РОЦІ – Нівецька початкова школа. Крім Дубровиці, у 1950 році  відкрито середні школи у  Бережниці та Висоцьку.У 1952 році  у Дубровицькому районі працювало 2 середні школи та 13 семирфчних, У Висоцькому районі -23 школи, одна з них - середня

Наказом відділу народної освіти №100 від 19.08.960 року відбувся перехід до восьмирічної освіти та введено посади завучів в Озерянській,Осівській, Руднівській, Смородській, Городищанській, Річицькій восьмирічних школах.

Наказом №1 від 01.01.1954 року відділом освіти  при Дубровицькій і Бережницькій середніх школах та Нівецькій семирічній школі, створено предметні комісії, які повинні працювати один раз в місяць, зокрема. За середньою школою міста Дубровиці закріпили :Дубровицьку семирічну,Берестівську, Селецьку, Колківську, Орвяницьку, Бережківську, Залужську, Мочулищенську, Крупівську і Ясинецьку школи;

за Бережницькою середньою школою:Соломіївська.Курашська,Руднівська-2, Зульнівська, Руднівська початкова та Осівська;

за Нівецькою семирічною школою: Нівецька, Гранівська, Грицьківська, Літвицька, Залішанська, Кривицька і Трипутнівська школи.

У 50 роках вчителям Висоцької середньої школи - П.Х. Красюку, Г.Г. Петровській, Савончук О.І.,Салаті К.Ю. присвоєно звання «Відмінник народної освіти» У 1956 році вчителю початкових класів цієї школи Камінській Марії Артемівні присвоєно звання «Заслужений вчитель України».Марія Артемівна була обрана головою Висоцького райкому профспілки працівників освіти, вищої школи і наукових установ. Перебуваючи на пенсії створила і керувала хором ветеранів у селі Висоцьк. Прожила  105 років.

Наказом №10 від  30.01.1954 року «Про підсумки навчально – виховної роботи за І півріччя 1954-55 н.р.» за підписом завідуючого відділом народної освіти Гайового Ф.П., директорів шкіл зобов’язували:забезпечити виконання Закону про загальнообов’язкове навчання,залучення всіх дітей шкільного віку до школи, забезпечити підвіз дітей до віддалених сіл, створити сприятливі умови для дітей, які живуть у пришкільних інтернатах, встановити суворий контроль за патронованими дітьми, забезпечити відкриття шкільних буфетів при всіх семирічних школах, забезпечити створення пришкільних дослідних ділянок -  від 50 соток до 2 га, встановити  суворий контроль і дійову допомогу над роботою молодих вчителів. Забезпечити  поліпшення навчально – виховної роботи і домогтися високої успішності учнів, звернувши серйозну увагу на успішність учнів другорічників.

Наказом по відділу народної освіти №43 від 01.05.1954 року оголошено подяку за високі показники навчально – виховної роботи та роботи серед батьків, за вмілу організацію роботи школи та виховання дітей  директорам :  Рудніку А.М. (Селецька школа),Бандурі В.Я. (Нівецька школа), Кузьмінчуку О.П. (Берестицька школа),Сатанівській С.Д. (Курашська школа),Морозовій Є.Г. (Соломіївська школа), Скобленку Ф.М. – директору Дубровицького дитбудинку.

Наказом №66 від 19.01.1954 року покладалася повна відповідальність за всю роботу в школах, стан навчально – виховної роботи на інспекторів шкіл. Інспектори повинні були не менше як два рази на рік  ґрунтовно обстежувати доручені школи і через два дні здавати акти в райвно. Для обстеження навчально – виховної роботи вони відряджалися в школу на 4-5 днів.Завідуючий педагогічним кабінетом один рах на четверть обстежував дитбудинок та дитсадок. Окремо вивчали роботу шкіл сільської молоді, стан ліквідації неписьменності та малописьменності,надавати  методичну допомогу піонервожатим та кульармійцям. Був дозвіл читати уроки 7 годин на тиждень комсоргам, оскільки вчителі були перегружені. Видавалися накази,якими оголошувалися  догани вчителям після інспекторських перевірок за низький ідейний і науковий рівень уроків,зниження успішності та не міцні знання.

Наказом №43,54 від 26.04.1954 року оголошена подяка 19 особам за високі показники навчально – виховної роботи, за роботу серед батьків, за вмілу організацію роботи школи та виховання дітей. Директорам надавалося право першого підпису і розпорядника кредитів у філії Дубровицького держбанку, бухгалтерам - право другого підпису. Старший бухгалтер райвно командирувався  у школи для ревізії фінансової діяльності за 1953 рік. Наказом по  відділу народної освіти  від 10.03.1960 року створено централізовану бухгалтерію. Головним бухгалтером призначено Лось О.І., бухгалтерами Коновалюк В.П., Овчарову Р.О., Недавню Л.П., Юдко А.Я., Ситник Г.М., Дуку М.Ф., Руднік В.М.,експедитором Углік П.П., діловод Томко Г.П.,касир Баришевська Н.А. З 1961 року у бухгалтерії працювали Лясковець Є.М. та Бовгиря Ю.І. У 1960 році було 5 середніх шкіл: Дубровицька, Висоцька, Бережницька, Миляцька, Селецька.

У 1971 році відбувся перехід до загальної середньої освіти.

У 1952 році  побудували новий шкільний корпус №2 у Колківській школі. Поповнювалася матеріально-навчальна база, відкриваються шкільні бібліотеки.

У 60 роках збудовано  приміщення Дубровицької школи №2, Туменської, Бережківської, Велюнської, Підлісненської шкіл.

Найбільше шкільних приміщень збудовано у 70 роках: типові приміщення Великоозерянської, Миляцької, Селецької, Висоцької, Залузької шкіл. Господарським способом збудували приміщення Кривицької, Удрицької, Мочулищенської, Вербівської, Жаденської, корпус №5 Колківської школи, добудовано школу №1 міста.

У 80 роках збудовано шкільні приміщення у Лютинську, Круповому, Трипутнях, Зелені, Осовій,Людині, Лісовому, Орв’яниці.

У 90 роках збудовано типові шкільні приміщення у Смородську, Сварицевичах, Перебродах, Озерську, Дубровиці школу №3.

У 2000 роках збудовано сучасні шкільні приміщення у Золотому, Будимлі та Заслуччі. У 2013 році введена третя черга типового приміщення  Берестицької школи.



  • Переглядів: 30 983
Уважаемый пользователь! Вы используете устаревший браузер Internet Explorer 6.
Дальнейшее использование этого браузера влечет за собой высокий риск заражения Вашего компьютера вирусами.
Чтобы сделать пребывание в Интернете более удобным и безопасным, рекомендуем установить себе    Internet Explorer 9