Головна
Дубровицька
міська рада
Міністерство освіти і
науки України
Департамент освіти і науки
Рівненської ОДА

Провідник по сайту  »   » » З досвіду роботи

З досвіду роботи

З    ДОСВІДУ   РОБОТИ

 

    У відділі освіти, культури, туризму, молоді та спорту Дубровицької міської ради відповідно до статті 15 Закону України про охорону праці  наказом №22 від  26.01.2021 року створено службу з охорони праці та затверджено    положення  про  службу  охорони  праці,  наказом №12 від 12.01.2024  затверджено план роботи служби з охорони праці на 2023-2024 роки, а також затверджено та введено в дію інструкції з охорони праці за професіями та за видами робіт.

Керівником служби охорони праці  є начальник відділу освіти, культури, туризму, молоді та спорту Ніна Іванівна  Стасюк .

Працівником служби охорони праці  є  інженер з охорони праці Алла Василівна  Лещук.

     Відповідно до статті 18 Закону України «Про охорону праці»,  Положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці в закладах, установах, організаціях, підприємствах, підпорядкованих Міністерству освіти і науки України затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 18 квітня 2006 року №304 (у редакції наказу Міністерства освіти і науки України від 22 листопада 2017 року №1514), зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 7 липня 2006 року за №806/12680, з метою забезпечення безпечних і нешкідливих умов  праці та підвищення кваліфікації посадових осіб з питань охорони праці, пожежної та радіаційної безпеки, дорожнього руху, санітарної гігієни, цивільного захисту та дій у надзвичайних ситуаціях у відділі освіти створений постійно діючу комісії для навчання та  перевірки  знань з питань охорони праці директорів, заступників директорів з навчально-виховної роботи,  завідувачів господарством закладів загальної середньої  освіти,  директорів   заступників директорів та завідувачів господарством дошкільних навчальних закладів Дубровицької міської ради  а також представників профспілкових організацій  наказ №201  від 17.08.2023 року. Члени комісії пройшли навчання і перевірку знань Закону України «Про охорону праці» та нормативно-правових актів до нього  у ТОВ «Рівненський експертно-технічному центр» пройшла  навчання і перевірку знань член комісії, інженер з охорони праці  Лещук А.В. та в Управлінні освіти і науки Рівненської облдержадміністрації пройшла навчання і перевірку знань голова комісії,  Стасюк Н.І.  і  Рабешко О.Л..

З 06.09.2023 по 08.09.2023 року в онлайн та очній  формі проведено навчання з охорони праці та безпеки життєдіяльності  для новоприйнятих  директорів заступників директорів з навчально-виховної роботи,  завідувачів господарством закладів загальної середньої  освіти,  директорів   заступників директорів та завідувачів господарством дошкільних навчальних закладів Дубровицької міської ради  а також представників профспілкових організацій по затвердженій програмі навчання за 30 годинною програмою, планів-графіків проведення навчання та білетах по перевірці знань.  Керівники закладів освіти успішно пройшли підсумкове тестування та показали достатній рівень знань з охорони праці та правил безпеки життєдіяльності.

 

Сьогодні, як ніколи, зростає питання охорони праці  та безпеки життєдіяльності  де кількість надзвичайних ситуацій постійно зростає, екологічна ситуація погіршується. Працівникам установ  життєво необхідно знати, уміти і розуміти важливість збереження життя та здоров’я особистого та оточуючих.  Тому,  постійно діючою комісією відділу освіти, культури, туризму, молоді та спорту Дубровицької міської ради спільно із Дубровицькою міською радою проведено навчання з питань охорони праці та безпеки життєдіяльності Дубровицької міської ради, відповідно до наказу №45 від 13.02.2023 року.

Навчання відбувалося протягом трьох днів з 15.02.2023 по 17.02.2023року за двадцятигодинною програмою на підставі Порядку проведення навчання та перевірки знань посадових осіб з питань охорони праці врегульовано Типовим положенням про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці (НПАОП 0.00-4.12-05), затвердженим наказом Держнаглядохоронпраці від 26.01.2005 № 15, за результатами навчання  працівники відділу пройшли підсумкове тестування та показали достатній рівень знань з охорони праці та правил безпеки життєдіяльності.

 

 За кошти Дубровицької громади  перед початком   2023/2024 навчального року проведено  періодичні медичні огляди для працівників  закладів загальної середньої освіти на загальну суму 377 293 грн., а для працівників закладів дошкільної освіти  на суму 77956 грн..

 

У 2023 році проведенно заміри електромереж опору ізоляції, контурів заземлення. Забезпечення працюючих від ураження електричним струмом, дії статичної електрики та розрядів блискавки, ЗЗСО –30 000 гривень та ЗДО -  24988 .грн.

 

     В межах реалізації Всеукраїнського проєкту Міністерства освіти та науки, ухваленого розпорядженням КМУ від 7 вересня 2022 у Дубровицькій територіальній громаді діє клас безпеки в Берестівському ліцеї а 03 жовтня 2023 року  в Дубровицькому ліцеї  відбулось урочисте відкриття «Класу безпеки» який став але став першим класом безпеки на Рівненщині відкритим в протирадіаційному  укритті.

У класі безпеки учнів навчатимуть пожежної, мінної безпеки, електробезпеки, правил дорожнього руху та надання домедичної допомоги. Заняття із школярами будуть проводити вчителі, працівники ДСНС, медики та психологи.
           Проєкт спрямовано на посилення профілактичної роботи з питань безпеки життєдіяльності здобувачів освіти, формування в учнів здоров’язбережувальних компетентностей, отримання знань щодо правил пожежної, мінної безпеки та цивільного захисту, розуміння алгоритму дій у разі виникнення надзвичайних ситуацій, формування вмінь надання домедичної допомоги.

Облаштування класу безпеки в Дубровицькому  ліцеї відповідає рекомендаціям Міністерства освіти та науки України. Клас розділений на кілька навчальних зон та обладнаний муляжами вибухонебезпечних предметів, інвентарем для домедичної допомоги, пожежної безпеки, електробезпеки та  знаками дорожнього руху. Тут діти різних вікових груп зможуть і в теорії, і на практиці навчатися основ пожежної та протимінної безпеки, правил поведінки під час сигналу «Повітряна тривога», правил надання домедичної допомоги.

У 2024 році планується відкрити чотири класи безпеки для цього в Дубровицькій громаді у 2023 році на   формування стендів, оснащення кабінетів, виставок, придбання необхідних нормативно-правових актів, наочних посібників, літератури, плакатів, відеофільмів, макетів, програмних продуктів тощо з питань охорони праці, пожежної безпеки та цивільного захисту проведено закупівлю  на загальну суму 392 600 грн.

   Згідно вимог чинних нормативних документів у відділі розроблені, затверджені і видані на руки інструкції з охорони праці, пожежної безпеки та цивільного захисту для працівників відділу та  директорів закладів Дубровицької міської ради. У свою чергу керівниками розроблені, затверджені і видані на руки інструкції з охорони праці всім працюючим навчальних закладів і установ.

  Для окремих категорій працівників розроблені, наказами по закладах введені в дію інструкції з охорони праці та інструкції з безпеки праці при виконанні небезпечних видів  робіт.

  Як з працівниками так і з учнями у навчальних закладах  і у відділі освіти  проводяться всі види інструктажів, а також ведеться їх облік за встановленою формою.

  Розроблені і затверджені програми вступних інструктажів для працівників і учнів, які поміщені у журналах вступного інструктажу для працівників і класних журналах – для учнів.

  Згідно вимог нормативних документів реєструються первинний, позаплановий і цільовий інструктажі для працівників і учнів.

   Журнали реєстрації інструктажів знаходяться у службах охорони праці і на робочих місцях у навчальних кабінетах (фізики, інформатики, біології, хімії , шкільних майстернях, спортивних залах).

   Вчителі фізики, біології, хімії, трудового навчання, фізичного виховання проводять первинні інструктажі перед початком  практичних, лабораторних робіт, виконанням відповідних вправ перед початком практичних, лабораторних робіт, виконанням  відповідних вправ перед початком кожного розділу навчальної програми з фізичного виховання.

   Облік інструктажів вчителі проводять у класних журналах на сторінці відповідного предмета в розділі про запис змісту року.

    Навчальні кабінети, комбіновані майстерні, спортивні зали, шкільні їдальні, котельні забезпечені первинними засобами пожежогасіння, на видному місці розміщені поетажні плани евакуації на випадок пожежі. Оформлені куточки з безпеки життєдіяльності.

    Питання створення безпечних умов праці, навчання і виховання учасників навчально-виховного процесу постійно знаходиться на контролі у відділі освіти, керівників навчальних закладів.

    На нараді керівників шкіл щорічно обговорено питання "Про організаторську роботу керівників щодо дотримання норм і правил безпеки життєдіяльності у закладах освіти громади".

    Щорічно на колегії відділу освіти (лютий місяць) начальник відділу освіти звітує про виконання колективної угоди між відділом освіти і радою голів профкомів працівників освіти.

    Аналогічні звіти проводять керівники навчальних закладів у своїх трудових колективах.

    В громаді  проводиться значна робота по виконанню заходів з профілактики травматизму. Видано наказ "Про затвердження заходів, щодо попередження травматизму серед учнів під час навчально-виховного процесу та в побуті у 2024 році".

  З метою ефективної роботи з безпеки життєдіяльності заходи з профілактики травматизму невиробничого характеру розроблені в кожному навчальному закладі.

Відповідно розроблених заходів з учасниками навчально-виховного процесу проводяться інструктажі, бесіди, вікторини, круглі столи, дискусії, місячники, тижні тема яких: "Профілактика травматизму під час організації навчально-виховного процесу та в побуті, поведінка дітей з незнайомими предметами, дотримання правил  дорожнього руху, надання долікарської допомоги".

 Перед початком навчального року серед учасників навчально-виховного процесу організовано проведення інструктажів з безпеки життєдіяльності, здійснено обстеження технічного стану будівель і споруд навчально-виховних закладів комісією, утвореною Дубровицькою міською радою  за участю представників РВ ГУ МНС, Держспоживспілки.

  Щороку у квітні  згідно  плану робіт з охорони праці  передбачено проведення в навчальних закладах територіальної громади Дня охорони праці, Тижня знань з безпеки життєдіяльності.

При  проведенні як територіальних  так і шкільних масових заходів у навчальних закладах призначаються особи, відповідальні за збереження життя і здоров'я учасників на кожній ділянці роботи.

   У мирний час в травні місяці  у навчальних закладах проводяться   практичні заняття по  евакуації учнів і працівників на випадок пожежі згідно планів евакуації. Обладнані куточки наочної агітації з охорони праці і безпеки життєдіяльності.

Питання роботи керівників та педагогічних колективів  навчальних закладів з питань профілактики травматизму знаходиться на контролі відділу освіти.


 

  • Переглядів: 4 522
Добавление комментария
Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив .
, .

Уважаемый пользователь! Вы используете устаревший браузер Internet Explorer 6.
Дальнейшее использование этого браузера влечет за собой высокий риск заражения Вашего компьютера вирусами.
Чтобы сделать пребывание в Интернете более удобным и безопасным, рекомендуем установить себе    Internet Explorer 9