Головна
Дубровицька
міська рада
Міністерство освіти і
науки України
Департамент освіти і науки
Рівненської ОДА

Провідник по сайту  »   » » Pietas et Litterae» («Благочестя та Освіта»)

Pietas et Litterae» («Благочестя та Освіта»)

   «Pietas et Litterae» («Благочестя та Освіта») -  під такою назвою, сьогодні, 10 червня 2022 року, в костелі Іоанна Хрестителя, з метою поверненні із забуття окремої сторінки українського мистецтва кінця ХVІІ – першої третина ХІХ ст. відбувся пошуково – пізнавальний захід.

   Сьогодні Україна  захищає  себе заради Європи, задля свободи, бореться за мир в Європі. Україна чітко підтримала прозахідний курс, зробила ставку на якомога кращі відносини з Польщею і починає частіше повертатися до історії, яка нас об’єднувала.

   І на тлі сучасних мистецьких  смаків, культурної моди соціуму , завдячуючи  професору кафедри образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва Рівненського державного гуманітарного університету - Руслані Шеретюк, професору кафедри філософії, теології та історії церкви Київського гуманітарного інституту - Надії Стоколос,  та їхній монографії «Мистецька спадщина ордену піарів на Волині у дискурсі культурних кодів модерної доби (кінець ХVІІ – перша третина ХІХ ст.)», які були гостями заходу, ми мали можливість  поринути ще  в одну із маловідомих сторінок історії Дубровиччини –   періоду ордену піарів:  культова архітектура, барокко, фресковий розпис, Кароль Гюбель – усе це  вирізняється нестереотипним, самобутнім  мисленням, унікальною кольоровою гамою, індивідуалізованим світобаченням і світовідчуттям.

   Настоятель Римсько-католицького    костелу  Іоана Христителя в м. Дубровиця, отець Ярослав, високо оцінив зустріч, яка об`єднала учасників на духовному та історичному теренах, змусила всіх зрозуміти, що історія нашого краю – переплетення ідей, думок, традицій, подій, релігій, національностей. І найголовніше наше завдання - збереження цього розмаїття.

   Начальник відділу освіти, культури, туризму, молоді та спорту Дубровицької міської ради, Ніна Стасюк, привітала присутніх з наступаючим великим святом – Днем Святої Трійці, побажала всім здоров’я, плідної праці, натхнення, подальших творчих злетів та швидкої перемоги; вручила подяки Дубровицької міської ради та подарунки докторам історичних наук пані Руслані та пані Надії.

   Сприйняти, усвідомити та належно поцінувати святиню родом із 18 століття, батьком якої був ректор польського Університету мистецтв Казимир Пневський, нам допомогли: історична виставка під символічною назвою сьогодення SAVE  DUBROVYTSIA, презентація монографії   «Мистецька спадщина ордену піарів на Волині у дискурсі культурних кодів модерної доби (кінець ХVІІ – перша третина ХІХ ст.)», молитва під звуки органу та пізнавальна екскурсія «Храм,  де б`ється серце епох».

   Елітарна культурна освідченість чернечого ордену піарів , внутрішнє оздоблення, а саме прекрасна фреска Кароля Гюбеля   зробили костел Іоанна Христителя  неперевершеною культовою спорудою на теренах Волині, і  по сьогодні є для нас святинею, до якої ми приходимо у пошуках гармонії та віри.

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Переглядів: 2 535
Уважаемый пользователь! Вы используете устаревший браузер Internet Explorer 6.
Дальнейшее использование этого браузера влечет за собой высокий риск заражения Вашего компьютера вирусами.
Чтобы сделать пребывание в Интернете более удобным и безопасным, рекомендуем установить себе    Internet Explorer 9