Головна
Дубровицька
міська рада
Міністерство освіти і
науки України
Департамент освіти і науки
Рівненської ОДА

Провідник по сайту  »   » » НАРОДНІ АМАТОРСЬКІ КОЛЕКТИВИ ДУБРОВИЧЧИНИ

НАРОДНІ АМАТОРСЬКІ КОЛЕКТИВИ ДУБРОВИЧЧИНИ

Творча характеристика

на керівника народного аматорського ансамблю народних інструментів викладачів Музичної школи Дубровицької міської ради

МИКОЛУ ВАСИЛЬОВИЧА ГОЛОВІНА

                                                                           Головін Микола Васильович

1958 року народження, українець

                                                           освіта вища, Рівненський

                                                                  державний інститут культури

                                                                  в 1982 р., директор Музичної

  школи Дубровицької міської ради

   Головін Микола Васильович працює в Музичній школі з 1984 року. За час роботи зарекомендував себе вмілим фахівцем. Постійно працює над підвищенням педагогічного рівня та викладацької майстерності, вдосконаленням фахової та методичної кваліфікації. Впроваджує прогресивний педагогічний досвід. Систематично займається концертною діяльністю як баяніст-соліст, у складі дуету баяністів, у творчих колективах школи та художній самодіяльності району. Керівник учнівського ансамблю баяністів школи. Учні його класу – лауреати обласних оглядів-конкурсів серед окремих виконавців. З 2006 року – керівник народного аматорського ансамблю народних інструментів викладачів Музичної школи.

   Неодноразово нагороджувався Грамотами, Подяками районного відділу культури, районних рад, адміністрації, обласного управління культури. Нагороджений Почесною грамотою міністерства культури і мистецтв України.

 



Творча характеристика на народний аматорський ансамбль народних інструментів викладачів Дубровицької музичної школи Дубровицької міської ради

 

   Ансамбль народних інструментів викладів музичної школи створений у 1997 році Миколою Васильовичем Головіним.

   До складу ансамблю входять струнні народні інструменти, баян, сопілка, ударні інструменти. За роки творчої діяльності ансамбль народних інструментів поповнився різнохарактерним репертуаром. Це – обробки українських пісень та танців, авторські інструментальні твори, твори композиторів класиків. Ансамбль став незмінним учасником концертів на сільських, районній та обласній сценах. Ансамбль є лауреатом обласних оглядів-конкурсів серед шкіл естетичного виховання, лауреат (Гран-прі) першого обласного відкритого конкурсу виконавців на народних інструментах «Мереживо» пам’яті заслуженого діяча мистецтв України Олександра Степанова у 2011 році, учасник фестивалів: «Бородатий Спас» смт. Володимирець, «Водіння Куста» с. Сварицевичі Дубровицького району, лауреат (Гран-Прі) ІІ Всеукраїнського фестивалю-конкурсу «Сузір’я Звягеля» у м. Новоград-Волинський 2020 року.

   Постановою колегії управління культури Рівненської облдержадміністрації від 19 жовтня 2000 року за № 4/2 ансамблю присвоєне звання  «народний аматорський колектив».

   Посилання на творчі виступи:https://polissya.org/zvitniy-kontsert-uchniv-ta-vikladachiv-muzichnoi-shkoli-u-dubrovitsi/video ,

https://www.facebook.com/dubrmus/videos/809783856287900,

https://www.facebook.com/dubrmus/videos/211190662977014 ,

https://www.facebook.com/100005657238828/videos/a.1630260793839146/1630278100504082 ,

https://www.facebook.com/100005657238828/videos/a.1630260793839146/1630269900504902 .

 



Творча характеристика га керівника народного аматорського вокального чоловічого квартету «Мелодія» Дубровицького будинку культури Дубровицької міської ради

                                                                           

   Лавор Олександр Володимировича, 1974 р. н., освіта – вища педагогічна, кваліфікація – «Вчитель музичного мистецтва, методист з виховної роботи», керівник народного аматорського вокального чоловічого квартету «Мелодія» Дубровицького будинку культури Дубровицької міської ради

   Лавор Олександр Володимирович з листопада 2016 року є керівником народного аматорського вокального чоловічого квартету «Мелодія», а з 2008 року – його активним учасником.

   За час роботи зарекомендував себе як досвідчений фахівець, вмілий організатор, творча особистість. Лавор О.В. має креативне мислення, завжди у творчому пошуку, активний, емоційний, постійно займається самоосвітою, у нього розвинуте почуття обов’язку та професійної відповідальності. Кожне заняття – це новаторська ідея, що сприяє збереженню цінностей української пісні. Використовує на заняттях такі види роботи над строєм та ансамблем, як попередній аналіз пісні і виділення складних місць в інтонаційному відношенні; поєднання індивідуальних і групових методів; спів закритим ротом; спів у середньому темпі і динаміці (в найбільш зручних умовах роботи співочого апарату); метод транспонування: складні інтонаційні місця транспонувати у зручну теситуру; спів без супроводу.
Працює над дикцією, звертає увагу на правильне дихання і якість відтвореного звуку. Провідну роль на заняттях відводить вокальним вправам та розспівкам.

   Відзначається глибокими фаховими знаннями та професійними навичками. Вміло організовує роботу вокального квартету, вдало підбирає музичний матеріал та форми проведення занять. Лавор О.В. велику увагу приділяє покращенню виконавської майстерності колективу, матеріально-технічній базі та концертній діяльності.

   Олександр Володимирович належно веде необхідну документацію керівника колективу. Регулярно опрацьовує відповідну  фахову літературу, знайомиться з досвідом роботи вокальних колективів своєї територіальної громади, області та України загалом, відвідує і дає відкриті заняття, проводить майстер-класи для керівників вокальних гуртків та колективів.

   Лавор О.В., як керівник колективу, спільно з учасниками постійно працює над поповненням репертуару новими цікавими творами, у яких відкриваються тембральні можливості голосу та які вирізняються ритмічним різноманіттям.

   Олександр Володимирович нагороджувався почесними грамотами та подяками Дубровицької райдержадміністрації та Дубровицької райради (2017, 2019 рр.), відділу культури і туризму Дубровицької райдержадміністрації (2019 рік), Дубровицької міської ради (2018 рік) як керівник закладу та як керівник народного аматорського колективу.

   Активний учасник художньої самодіяльності, постійний учасник та соліст народного аматорського хорового колективу «Родослав», акомпаніатор народного аматорського фольклорного ансамблю «Намисто» та інших творчих колективів громади.         

   Лавор О.В. – виважена, цілеспрямована, толерантна людина, користується авторитетом та повагою серед учасників колективу та колег по роботі.

 



Творча характеристика на народний аматорський вокальний чоловічий квартет «Мелодія» Дубровицького будинку культури

 Дубровицької міської ради

   Вокальний чоловічий квартет «Мелодія» Дубровицького будинку культури розпочав свою діяльність у 2008 році.  За значний внесок у  культурний розвиток району, популяризацію народної та естрадної пісні, квартету присвоєно у 2011 році почесне звання «народний», яке він успішно підтвердив під час атестації у 2015 та 2018 роках.

   З листопада 2016 року і по сьогоднішній день керівником народного аматорського вокального чоловічого квартету «Мелодія» є Лавор Олександр Володимирович, незмінний учасник колективу з 2008 року.

   Упродовж 2018-2021 років колектив брав активну участь у культурно-мистецькому житті міста, району та області, проводив активну творчу діяльність, був неодноразовим учасником різних концертних програм, конкурсів та фестивалів районного та обласного рівнів.

   За значний вклад у розвиток самодіяльної народної творчості колектив неодноразово нагороджений почесними грамотами, дипломами та цінними подарунками. Протягом звітного періоду колектив був нагороджений грамотою управління культури і туризму Рівненської обласної державної адміністрації за успішний виступ на обласному фестивалі солістів і ансамблів народного співу імені М. Фенглера в м. Сарни, дипломом Дубровицької районної державної адміністраці, Дубровицької районної ради, відділу культури і туризму Дубровицької РДА за участь в районному фестивалі народного мистецтва «Водіння Куста» в с. Сварицевичі, дипломом за активну участь в регіональному відкритому етно-тур-фесті «Бурштиновий шлях» в рамках проекту «Поліський трамвай», подякою Дубровицької РДА та Дубровицької районної ради з нагоди Всеукраїнського Дня працівників культури та майстрів народного мистецтва, дипломом І ступеня відділу культури і туризму Володимирецької районної державної адміністрації за участь регіональному фестивалі-огляді повстанської пісні «Повстанський гомін» та з нагоди відзначення 75-ї річниці першого бою УПА у Володимирці, грамотою управління культури і туризму Рівненської обласної державної адміністрації, КЗ «Рівненський обласний центр народної творчості» РОР, відділу культури і туризму Дубровицької районної державної адміністрації за участь в обласному відкритому фестивалі народного мистецтва «Водіння Куста» у с. Сварицевичі, подякою відділу культури і туризму Дубровицької районної державної адміністрації за участь у районному мистецькому святі «Спас у Кураші», подякою відділу культури і туризму Дубровицької районної державної адміністрації за участь у фестивалі пісенно-музичного мистецтва «Новорічно-різдвяні піснеспіви», тощо.

   Керівник колективу спільно з учасниками постійно працюють над поповненням репертуару новими цікавими творами, у яких відкриваються тембральні можливості голосу та які вирізняються ритмічним різноманіттям. Репертуар колективу різноплановий та різнотематичний, налічує понад 60 творів української та зарубіжної класики, обробки українських народних пісень, повстанські та стрілецькі пісні, пісні козацької тематики, пісні місцевих авторів, сучасні українські естрадні пісні. Чоловічий вокальний квартет часто виступає під акомпанемент баяну, співає під фонограму (-), багато творів зі свого репертуару виконуються a cappella. Колектив знаходиться в постійному творчому пошуку, багато експериментує з репертуаром, має оригінальне творче обличчя, виконавчу манеру.

   У подальших планах квартету «Мелодія» опанування нового репертуару, копітка робота над виконавською майстерністю. Немає сумніву, що любов до пісні в поєднанні із щирою безпосередністю виконання стануть запорукою наступних творчих досягнень цього талановитого колективу.

   Посилання на творчі виступи:https://www.youtube.com/watch?v=h-gQZzT1bMU&t=4s , https://www.youtube.com/watch?v=5ueimg3mprY , https://www.youtube.com/watch?v=yrGzCS4E0jc , https://www.youtube.com/watch?v=E33OdGS16SM , https://www.youtube.com/watch?v=Qv08XMx5u3I , https://www.youtube.com/watch?v=zOqWQdjFxS8 , https://www.youtube.com/watch?v=JzvOMSY7HyU , https://www.facebook.com/100001112748558/videos/1045074612916840 , https://www.facebook.com/100001112748558/videos/228183025902204 , https://www.facebook.com/100011142703742/videos/6451279584885880 , https://www.facebook.com/Illya1974/videos/1358402050875097

 



Творча характеристика керівника народного аматорського

фольклорногоансамблю   «Намисто» Дубровицького будинку культури

Дубровицької міської ради

 

                                                       Дубінець Ірина Андріївна

      27.12.1973р.н., освіта вища, РДГУ

                                                      спеціальність  «Музичне мистецтво»,

                                                      кваліфікація  «викладач, артист ансамблю,

                                                      керівник   фольклорного ансамблю»

 

   Дубінець Ірина Андріївнарозпочала свою трудову діяльність з 1993 року художнім керівником Колківського будинку культури. З 2004 року працювала  доглядачем фонду Дубровицького історико-етнографічного музею Дубровицької районної ради. З лютого 2011 року по 31 березня 2021 року працює  на посаді методиста організаційно-методичного центру комунального закладу «Дубровицький районний будинок культури» Дубровицької районної ради.  З 1 квітня 2021 року переведена на посаду режисера-постановника Дубровицькогобудинку культури Дубровицької міської ради.

   Активно  бере участь у  вивченні та збереженні пісенних традицій поліського краю. З метою вивчення, популяризації та збереження фольклору, народних звичаїв, обрядів Дубровицького району, у 2015 році  створила фольклорний ансамбль «Намисто».

   За час керівництва колективом «Намисто» Ірина Андріївназарекомендувала  себе здібниморганізатором  та  досвідченим керівником колективу,проявила себе тільки з хорошого боку. Вміло підбирає репертуар для  ансамблю, вчитьмайстерності та  манеріправильного виконанняфольклорнихпісень. Легко спілкується та знаходитьспільнумову з людьми похилоговікупід час експедицій упошуках нового репертуару.

   Ірина Андріївна користується повагою  та  авторитетом серед учасників колективу  та  працівників галузі культури. Дбає за вдосконалення та урізноманітнення сценічних образів учасників ансамблю.

Сумлінно працює  над добором репертуару для фольклорного  ансамблю «Намисто», вміло прищеплює любов до втентичних пісень учасникамданогоколективу.

    Ірина Андріївна дослідила  та взяла до свого творчого доробку весільний обряд «Перезви» у селі Колки, який неодноразово представлявся на районній сцені та інших фестивалях та конкурсах.

Дубінець І.А.  завждибереактивну участь у культурно-масових заходах, якіпроводяться,як на районній сцені так і селах Дубровицького району.

   Ірина Андріївна маєбагатодрузів, підтримуєдружністосунки з багатьмаколективамирайону та їх керівниками. До виконання громадських доручень ставиться сумлінно. Учасники колективу розраховують на здатність Дубінець І.А. аналізувати ситуацію і приймати рішення і часто звертаються до неїза порадою.Характеризується як людина відповідальна і цілеспрямована, привітна, комунікабельна.

 

Творча характеристика народного аматорського фольклорного

ансамблю «Намисто» Дубровицького будинку  культури

Дубровицької міської ради

   Фольклорний ансамбль«Намисто» створений у2015році Іриною Дубінець,з метою вивчення, збереження, популяризації поліського фольклору, звичаїв та обрядів Дубровиччини.

   До складу ансамблю входить 10 учасників, більшість з яких– працівники галузі культури: бібліотекарі, завідувачі сільських клубних установ та молодь, яка любить українську народну пісню.

Колектив «Намисто»  постійно  бере  участь  в концертних програмах, районних  оглядах, конкурсах, обласних та районних фестивалях, здійснює виїздні концерти  населеними пунктами  Дубровиччини.

   У репертуарі  колективу фольклорні пісні,які  побутують  на  території  Дубровиччини, українські народні пісні, поліські звичаї та обряди.

   Професійний  рівень фольклорного ансамблю «Намисто» зростає завдяки старанням учасників та їх керівника.З 2015 року учасники колективу спільно з керівником проводять   експедиціїселами  району, зустрічаються із старожилами, записують поліські фольклорні пісні для поповнення свого репертуару, завдяки чому зберігається, розвивається та популяризується автентичне середовище  національної культури.

   Учасники  колективу  систематично  проводять  репетиції, працюють над правильною манерою виконанняфольклору, аналізують зібрані матеріали з метою подальшого втілення та розповсюдження поліської фольклорної пісні.

   20 грудня 2018 року за вагомий внесок у розвиток культури українського народу, високий художній рівень та виконавську майстерність, колективу присвоєно почесне звання «народний аматорський колектив».

   Посиланняна творчі виступи: https://www.facebook.com/100017915497832/videos/673139123293265

 



Творча характеристика керівника керівник   народного аматорського    вокального ансамблю народної пісні «Родінонька»

 Дубровицького будинку культури Дубровицької міської ради

                                                            Красько  Ганна  Семенівна, 1960 р.н.,

                                                         освіта – вища економічна,  кваліфікація-

                                                         «Економіст по бухгалтерському

                                                           обліку в сільському господарстві»,

                                                               керівник   народного аматорського

                                                           вокального ансамблю народної пісні

   «Родінонька» Дубровицького будинку

                                                           культури Дубровицької міської ради

   Красько Ганна  Семенівна  у галузі культури працює з 1990 року, а керівником народного аматорського  вокального ансамблю народної пісні «Родінонька» Дубровицького будинку культури з 2000 року.

   За період своєї роботи зарекомендувала себе грамотним, ініціативним і надійним керівником. На високому  рівні володіє професійними знаннями і навичками. Активна, наполеглива, вміло  організовує людей  та  бере участь  у  проведенні  різноманітних культурно-мистецьких масових  заходів: фестивалів, конкурсів, творчих звітів, концертів, що проводяться в районі і за його межами.

   Маючи  енергійну  вдачу, наполегливість  у  роботі,  вона відповідально ставиться до виконання всіх доручених завдань.

   Ганна  Семенівна комунікабельна та трудолюбива, має хороші голосові дані, активна, у творчому пошуку. Під  керівництвом Красько Г.С. ансамбль був учасником  багатьох  районних,  обласних, Всеукраїнських фестивалів і конкурсів, де неодноразово займав призові місця.

   Красько  Г.С. велику увагу приділяє вдосконаленню виконавської майстерності  колективу, поповненням  репертуару, сценічному одягу, сама  пише  вірші,  складає  приказуси  на  актуальні  теми, які  потім  залюбки  виконуються  учасниками  колективу.

   За творчі досягнення та успіхи у роботі вона неодноразово нагороджувалась почесними грамотами та подяками: Почесною грамотою Рівненської обласної державної адміністрації (2000 рік), грамотою Управління культури Рівненської обласної державної адміністрації (2002, 2006 роки), Почесною грамотою Дубровицької  районної державної адміністрації (2005 рік).

   Ганна  Семенівна високоінтелектуальна  творча людина, користується  авторитетом  і  повагою  серед  учасників  свого  колективу  та  працівників  культури  району.

 



Творча характеристика

народного аматорського ансамблю народної пісні «Родінонька» Дубровицького будинку культури Дубровицької міської ради 

 

   Народний аматорський вокальний ансамбль «Родінонька» заснований в 1998 році  Красько Ганною Семенівною.  За вагомий внесок у розвиток культури українського народу, високий художній рівень та виконавську майстерність, у 2000 році  колективу присвоєно звання «народний аматорський», який він успішно підтвердив у 2018 році.

   Народний аматорський  ансамбль «Родінонька» - це відомий у районі співочий колектив, який ось уже понад   20 років  вплітає свої славні сторінки у вінок здобутків української культури. За ці всі роки колектив побував в більшості районах рідної Рівненщини, в інших регіонах України, сусідньої Білорусі.

   На сьогоднішній день ансамбль «Родінонька» налічує  12 учасників. Феномен цього колективу у манері його співу – спокійному, ніжному, з поліським акцентом. Пісенний діапазон сягає від фольклору до української народної класики,  вокально-хореографічних побутових сцен.

Живицею для народного аматорського  ансамблю « Родінонька» були і є участі у Всеукраїнських фестивалях та конкурсах. А  це – «Сорочинський ярмарок», фольклорно-етнографічний фестиваль ім. Василя Верховинця, де вони були відзначені дипломами І ступеня серед колективів.

   Неодноразовий  учасник в святкових заходах Національного музею народної архітектури та побуту України с. Пирогово,  в концертах купальських свят м. Корця, Сарн, Вараша, Дубровиці, в  концертах до Дня міста Дубровиці, Дня міста Столін республіки Білорусь. Колектив постійно бере участь в районних фестивалях, таких як «Новорічно-різдвяні піснеспіви», «Водіння Куста» та інших.

   В репертуарі колективу різні твори: це українські народні пісні, жартівливі, ліричні, а також твори українських авторів, місцевих композиторів, старовині поліські пісні, які пробуджують прекрасні почуття і благородні пориви своїх слухачів. Учасники колективу – талановиті та обдаровані виконавці, аматори пісенного жанру, ведуть активну просвітницьку діяльність в своєму селі та в селах району. «Родінонька» має серед своїх нагород дипломи І ступенів, подяки, почесні грамоти різних рівнів, подарунки, зокрема: Диплом і грамота за І місце у фестивалі народної творчості на Національному Сорочинському ярмарку (2011 рік), Диплом І ступеня  у ІХ-му Всеукраїнському фольклорно-етнографічному фестивалі ім.  Василя   Верховинця(2018 рік), Почесна грамота Асоціації працівників культури та мистецтв України (2018р.), Диплом Управління культури і туризму Рівненської ОДА, як лауреату обласного фестивалю «Таланти твої, Рівненщино!» (2019р.), Подяка Корецької РДА за участь у Всеукраїнському фестивалі «Зелене Купало в літо упало» (2019р.), Диплом Зарічненської  РДА за участь у обласному фестивалі «Журавлина» (2018р.), дипломами та грамотами Дубровицької РДА та відділу культури та туризму Дубровицької  РДА.

   Але найвища нагорода – визнання своїх слухачів, особливо на концертах перед сільськими  жителями  та міста. 

   Народний аматорський  ансамбль  народної пісні  «Родінонька» постійно працює над підвищення своєї  професійної майстерності, художнім змістом творів, сценічною культурою, а також поповнює свій репертуар новими українськими піснями.

   Посилання на творчі виступи: https://www.facebook.com/veronika.krasko.33/videos/4998072543557549 , https://www.facebook.com/100027221087018/videos/271169968275513 , https://www.youtube.com/watch?v=zEepF6zamXc , https://www.facebook.com/100001112748558/videos/393849502120769 , https://www.facebook.com/100027221087018/videos/pcb.871650547085640/543600550707762 , https://www.facebook.com/100027221087018/videos/pcb.871650547085640/720151008814595

 



Характеристина керівника народного аматорського хорового

колективу «Родослав»

Дубровицького будинку культури Дубровицької міської ради

   Пасько Петро Даниловичо, 1971 р. н.,керівник народного аматорського хорового колективу «Родослав» Дубровицького будинку культури Дубровицької міської ради

   Пасько Петро Данилович створив та очолює народний аматорський хоровий колектив «Родослав» з 2005 року. За час роботи з хоровим колективом зарекомендував себе як талановитий педагог із великим творчим потенціалом.

Петро Данилович має грунтовну фахову підготовку, добре володіє методикою викладання й хорового аранжування, цілеспрямовано керує процесом вивчення твору, вимогливий до себе та хористів, стимулює активність учасників, їх пізнавальну та творчу самостійність, знає особливості різних груп голосів (партій), що групуються за характером звучання діапазону голосів.

   Знання особливостей чоловічого та жіночого робочих діапазонів допомагає йому вірно розподілити учасників хорового колективу по голосах. Звертаючи увагу на звучність голосів, Пасько П.Д. створює тим самим сприятливі умови для природного розвитку тембрових якостей кожного голосу та розвитку ладо-гармонічного чуття.

   П. Пасько старанно готується до кожної репетиції, глибоко продумує систему роботи над репертуаром, першочергово враховуючи ідейно-художній рівень програми (тематичність, жанрово-стильове різноманіття). Під час репетицій значну увагу приділяє виконавській майстерності колективу та солістів, культурі звуку, чистоті інтонування, фразуванню, дикції. Динаміці, емоційності виконання твору, а також дотриманню правил співочої постави, часто використовує метод співу без супроводу (a capella), проводить слухання хорової музики, пізнавальні бесіди про музику, працює над розвитком художнього смаку.

   Пасько П.Д. неодноразово нагороджувався Почесними грамотами Дубровицької районної державної адміністрації, Дубровицької районної ради та відділу культури і туризму Дубровицької районної державної адміністрації. Він є активним учасником народного чоловічого вокального квартету «Мелодія», творчих вокально-інструментальних колективів Дубровицької музичної школи.

 



Творча характеристика народного аматорського

хорового колективу «Родослав»

Дубровицького будинку культури Дубровицької міської ради

    Хоровий  колектив «Родослав» було створено в 2005 році. Керівником колективу є викладач Дубровицької музичної школи Петро Пасько.

У 2006 році колективу було присвоєно звання «народний аматорський колектив», яке гідно підтверджував у наступних роках під час чергової атестації.

   У хорі займається близько 30 учасників. Це працівники культури, освіти, лікарні, яких об`єднала любов до української хорової пісні.

Народний аматорський хоровий колектив «Родослав» є лауреатом обласного конкурсу народних хорових колективів імені Є Кухарця «Пісня – доля моя» (ІІІ місце в 2009 році, ІІ місце в 2012 році, ІІІ місце в 2018 році).

   Самодіяльні учасники колективу працюють у чоловічому та жіночому ансамблі, тріо, дуеті, соло.

   В репертуарі колективу близько 25 творів, як авторських, так і народних. Багато з них виконуються без музичного супроводу (a capella).     Репетиції колективу проходять на базі Дубровицького будинку культури систематично, згідно графіка. Колектив забезпечений комплектом сценічних костюмів.

   Народний аматорський колектив «Родослав» - частий гість на концертних майданчиках міста та району, активний учасник районних та обласних фестивалів та конкурсів.

   Колектив нагороджений дипломами, грамотами та подяками Дубровицької районної державної адміністації, Дубровицької ради та відділу культури і туризму Дубровицької районної державної адміністрації.

   Учасники хорового колективу постійно працюють над вдосконаленням свого репертуару, новою програмою і є перспективним творчим об`єднанням.

   Посилання на творчі виступи:https://www.facebook.com/100001112748558/videos/4248800445157259/ , https://www.facebook.com/100001112748558/videos/4066527020061016 , https://www.facebook.com/100008309658678/videos/pcb.3017303468556612/3017303428556616

 


Творча характеристика народного аматорського

 колективу родини Чудіновичів

   Вагомий внесок  у збереженні, відродженні та популяризації  автентичних традицій, звичаїв, обрядів, аматорського мистецтва, внесли члени громади села Сварицевичі – Народний аматорський родинний ансамбль Чудиновичів, який зберігає, популяризує і передає теперішньому поколінню обряд «Водіння Куста»

   Народний аматорський   колектив родини Чудіновичів створений у 1971 році Марією Павлівною та Василем Петровичем. Першочергово до його складу входили семеро дочок і невістка.      

В 2003 році колективу присвоєно звання Народного. Родина Чудіновичів з покоління в покоління передає власну автентичність. У пам’яті її представниць збереглися наспіви найдавнішого походження. Вони вирізняються не тільки чудовим музичним слухом, пам’яттю, яскравою і своєрідною індивідуальною манерою виконання, а й автентичними народними костюмами з елементами місцевого колориту. Сорочки, фартухи, корсети, оздоблені вишивкою власноруч.

   Учасники гурту є носіями не лише духовної спадщини, а й матеріальної культури. Вони прядуть, тчуть, плетуть пояси, вишивають, бережуть традиції поліської кухні. Репертуар колективу - це колискові, колядки, щедрівки, веснянки, кустівські, купальські, петрівчані, жниварські , косарські, весільні та родинно - побутові пісні - потужне джерело народної мудрості.

   Протягом багатьох років з родиною Чудіновичів співпрацювали етнографи - фольклористи С. У. Шевчук,С. І. Кітова, В. Н. Павлюк, М. А. Українець,Р. К. Пашкевич, В. П. Ковальчук, Л. Орел, В. Скуратівський.

   Пісні, звичаї, обряди, записані з вуст представниць родини увійшли до багатьох фольклорних збірок: Кітова С. А. « Водіння Куста на Поліссі», Ковальчук В. П. « А вже весна скресла», « Календарно - обрядові пісні Рівненщини», Шевчук С. І. «Волинське Полісся :традиції, проблеми успадкування фольклору». Скуратівський В. «Скільки століть Кусту», Пашкевик  Р. К. «Зелені святки на Волинському Поліссі», Ковальчук В. П. «Пісні до обряду «Водіння Куста»». Етнооповідь весільного обряду з пісенним та музичним супроводом відтворено на основі наукового видання Раїси Цапун «Весілля в Сварицевичах», матеріал якого був записаний нею у фольклорній експедиції в селі Сварицевичі Дубровицького району Рівненської області від родини Чудіновичів (2004 р.)У поліському весільному дійстві, що сформувалося ще у дохристиянський період і крізь віки дійшло до наших днів, зафіксовано та відтворено такі весільні обрядодії: Свашина, весілля: «запросини», коровай, вбирання короваю, неділя в молодого і в молодої, вінчання, після вінчання, зустріч молодих після шлюбу, обід у молодої, викуп молодої, «скривальщина», «здаровування» молодої, від’їзд молодої до свекрухи, приїзд молодих, комора, понеділок: «перезов», знімання «скривальщини», ділення короваю, пироги. Під час відтворення матеріалу збережено архаїчні риси у мові, що сягають своїм корінням прадавніх часів і мають величезне значення для пізнання історико-культурної спадщини нашого народу. Виконання 115 пісень наближено до автентичного. Апробація пісенного матеріалу відбувалося на індивідуальних уроках з традиційного співу.

   Колектив неодноразово брав участь у Всеукраїнських та Міжнародних фестивалях: «Коляди», «Древлянські Джерела», «Пісні Погориння», «Червона Рута», Міжнародний фестиваль у м.Люблін (Польща), Ордогкатлан (Угорщина). В 2018 році колектив  брав участь у різноманітних фольклорних фестивалях районного, обласного та республіканського рівнів: «Районний фестиваль народного мистецтва «Поводимо Куста в селі Сварицевичі», фестиваль «Журавлина» в селі БродницяЗарічненського району; м. Рокитно обласний фестиваль «Збирайся родінонько..», 20 жовтня в музеї І. Гончара в місті Києві відтворювали обрядовість сварицевицького народного весілля.

   В 2018 році гурт став учасником проекту polyphonyproject.com, в рамках якого було записано понад шістдесят пісень з вуст представниць колективу. З 1 по 4 серпня 2018 року музей Івана Гончара на запрошення угорського музиканта та етнографа Міклоша Бота представляв українську програму на фестивалі «Ордогкатлан» в м. Надьхаршань (Угорщина). Українську співочу програму представляв і гурт Чудіновичів із Сварицевич,  в  міжнародному фестивалі «Поліфонія», який  фінансує Євросоюз в рамках програми «Креативна Європа».  «Поліфонія» – це проект міжнародного культурного співробітництва Угорщини, України та Франції, головними завданнями якого є фіксація останньої живої пісенної традиції, впорядкування українського фольклорного архіву. У рамках проекту вже створено відкритий цифровий архів народної музики в якому представлена сварицевицька пісенна спадщина.

Поліський ансамбль підкорив навіть Париж.Спів родинного ансамблю Чудиновичів із села СварицевичіДубровицького району почули у Франції. 24 листопада у паризькому Соборі Святого Володимира Великого відбувся концерт «Поліфонія - колекція європейської пісенної спадщини, що зникає». У програмі прозвучать унікальні народні поліфонійні пісні, що своїм коріння сягають 15-17 століть, мало відомі світу і є справжнім скарбом на мапі європейської та світової пісенної спадщини.

   Вже 18  років колектив достойно підтверджує звання Народного.  Вчені й дослідники дійшли висновку гурт зі Сварицевичів зберігає в своєму первісному звучанні одну з найбільш архаїчних традицій – пісенну традицію Полісся. Їй притаманні глибинні тембри і дрібні переливи у піснях, занурення голосу в голос та їх взаємопереплетіння, що створює непересічну самобутність звучання. В Інтернеті  (http://svar.dubrlibr.rv.ua/)  та в бібліотеці можна ознайомитися з презентацією  «Родина, як зірка єдина»  про творчі досягнення аматорського родинного колективу Чудіновичів.

 

 


Творча характеристика керівника народного

аматорського  колективу родини Чудіновичів

   Зиль Віра Василівна керівник народного аматорського  колективу родини Чудіновичів Сварицевицького центру культури, туризму та спорту відділу освіти, культури, туризму, молоді та спорту Дубровицької міської ради Рівненської області, 1953 року народження, освіта середня спеціальна, закінчила медичне училище.  Понад тридцять років працювала за основною професією медичною сестрою,  по сумісництву з 2003 року керівник Народного колективу родини Чудіновичів.

   Віра Василівна протягомтрудовоїдіяльностізарекомендувала себе здібнимкерівником та фанатом своєї справи. До виконанняслужбовихобов’язків ставиться сумлінно, маєглибокіміцні та професійнізнання, всебічнорозвинена. Багатогранновивчаєдосвід у галузікультури. Особливийінтересвиявляє до вивчення та популяризації народних звичаїв, традицій, обрядів, та пісенної спадщини свого краю.З її організації та  налагодженій роботі народного  колективу сварицевицький  обряд «Водіння куста» широко популяризувався в Україні та за кордоном, став візитною карткою Сварицевич та занесений до Нематеріальної Культурної Спадщини України. Протягом трудової діяльності виявляла активність у громадській та культурно - просвітницька роботі. Понад 20 років співає в церковному хорі. Дисциплінована, відповідальна, творча та щира. За сумлінну працю, вагомий особистий внесок у розвиток культури і мистецтва та високий професіоналізм неодноразово нагороджена грамотами та пам’ятними подарунками  від керівництва  культури різних рівнів.

   Посилання .https://www.youtube.com/watch?v=3GurYSjvxn8

https://www.youtube.com/watch?v=54XYjFXv8ZE

https://www.youtube.com/watch?v=tWQo8SW1gKc

https://www.youtube.com/watch?v=UG_mqPas010

https://www.youtube.com/watch?v=lY2skOdUgB4

https://www.youtube.com/watch?v=WRkPrWvZj0A

https://www.youtube.com/watch?v=5lvuX4mjlys

https://www.youtube.com/watch?v=cHiwEHTvd68

https://www.youtube.com/watch?v=qqrEbW8RDRA

svarlibr@ukr/net

 

 



Творча характеристик керівника  народного аматорського ансамблю автентичного фольклору села Кураш

Стельмах Валентини Василівни

   Стельмах Валентина Василівна,на даний час рекомендована мною, на посаду художнього керівника народного аматорського ансамблю автентичного фольклору с.Кураш. Вона має стаж роботи в культурі 20 років.  Працювала завідувачем Кураським сільським клубом. Весь цей час була учасницею колективу. Добре знає діючий репертуар. За ці роки зарекомендувала себе, як досвідчений фахівець та творча особистість. В роботі завжди проявляє творчий підхід до організації заходів. Як керівник,постійно підвищує свій професійний рівень,методичну майстерність,має високий рівень загальної культури,користується авторитетом у колег по роботі.

 


Творча характеристика народного аматорського ансамблю автентичного фольклору с.Кураш

Дубровицького району Рівненської області

   Народний аматорський ансамбль автентичного фольклору с.Кураш має звання “Народний” уже 55 років. Колектив створений у 1962р., а у 2017р. відсвяткував своє 55-чя створення колективу. За свою творчу діяльність колектив неодноразово був нагороджений різними грамотами та нагородами. Першу свою відзнаку колектив одержав у 1967р.. У 1973 р. був відзначений грамотою Президії Верховної ради України. У цьому ж році на першому Всесоюзному фестивалі народної творчості колектив отримав срібну медаль. На четвертому всесоюзному фестивалі народної творчості - бронзову. Колектив виступав на радіо і телебаченні, в м. Рівному, в м. Львові, в м. Києві, а також і в Білорусії.   Колектив запрошують для участі в регіональних, обласних, районних оглядах, фестивалях, концертах. Вони беруть активну участь в масових заходах, які проводяться на території старостинського округу. Завдяки народному аматорському колективу відроджуються народні звичаї і обряди. У репертуарі народного аматорського колективу величезна кількість пісень, це веснянки, стрілецькі, фолькльорні, обрядові дійства до свята Івана Купала, Різдвяних свят, старовинні обряди весілля, які вони намагаються передати сучасному поколінню. 23 березня 2018 р. народний аматорський ансамбль автентичного фольклору побував на зйомках телевізійної передачі «Фольк-мюзік» (1-й нац.канал), куди були запрошені знімальною групою під керівництвом народної артистки України Оксани Пекун.

   Народний аматорський колектив користується повагою і авторитетом серед жителів сіл, які із задоволенням відвідують їх концерти.

   Посилання:  https://www.facebook.com/profile.php?id=100031469660207

 



Творча характеристика керівника народного аматорського фольклорно-етнографічного колективу "Серпанок"

 Буткевича Івана Володимировича

   Народний аматорський фольклорно-етнографічний ансамбль «Серпанок» с. Берестя своє творче життя розпочав у 1991 році. Засновником та керівником колективу є Буткевич Іван Володимирович. У 1997 році  колективу присвоєне звання «народний». Іван Володимирович особливу увагу приділяє фольклорно-пісенній  спадщині, звичаям та обрядам свого села та краю, веде активну роботу зі збору та популяризації народних пісень.

 



Творча характеристика

народного аматорського фольклорно-етнографічного колективу "Серпанок" села Берестя 

   Народний аматорський колектив «Серпанок» своє творче життя розпочав у 1991  році.

   Особлива  увага із часу створення колективу приділяється фольклорно-пісенній  спадщині, звичаям  та  обрядам  свого села  та  Дубровицького  краю, ведеться активна робота по збору та популяризації народних пісень.

   Створений  колектив  поставив  собі  за  мету  перейняти  пісні  від  дідів -прадідів  і  впевнено  йшов  до  мети.

   В 1997 році колективу присвоєно почесне звання "народний". У репертуарі  ансамблю  пісні  їх  попередніх  поколінь, який  складається  із фольклорних  пісень, українських  народних, поліських  балад, колядок, щедрівок, жниварських, купальських, весільних, повстанських , стрілецьких , родинно-побутових  та  інших. В доробку колективу є старовинний весільний обряд «Коровай» із поліського весілля. Загалом в  пісенному  репертуарі  колективу понад  сто п’ятдесят пісень.

   Учасники  колективу зуміли  зберегти  красу  та  манеру  фольклорного  співу, його  самобутнє  виконання. Протягом всієї творчої діяльності колектив «Серпанок» активно  приймає участь у районних, регіональних, обласних заходах, фестивалях  та оглядах-конкурсах, неодноразово приймав участь у Всеукраїнському фольклорному  фестивалі  автентичної  музики «Многая  літа»  у  м. Ірпінь Київської  області.

   «Серпанок» є неодноразовим лауреатом міжнародного фольклорного фестивалю «Древлянські джерела», який проходив у м. Рівне.

Ансамбль «Серпанок» неодноразово нагороджувався державними нагородами, грамотами та подяками різного рівня та цінними подарунками.

   Завдяки  активній  творчій  діяльності  фольклорний  ансамбль  «Серпанок»  опинився  в  колі  дослідників  фольклору  та  етнографії  Львова, Луцька, Києва, Рівного ,Польщі та Угорщини. 

   Склад колективу доповнився молодими  учасниками основу якого становлять жінки літнього  віку. Колектив працює над вихованням молоді в дусі українського патріотизму, бо колектив прагне, щоб їхня творчість залишалась невмирущою,  тож  в перспективі створення, на  базі  фольклорного  ансамблю,  дитячого  колективу.

   Народний аматорський фольклорно-етнографічний колектив «Серпанок» має 2 комплекти самобутніх сценічних костюмів та своєрідну манеру співу, саме тому він є справжньою скарбницею обрядів та пісень Дубровиччини.

   Посилання : https://www.facebook.com/profile.php?id=100031469660207



Творча характеристика керівника народного  аматорського  фольклорного родинного ансамблю сім’ї Олексієвців

Котяш Галини Пилипівни

   Котяш Галина Пилипівна працює на посаді керівника родинного фольклорного ансамблю сім’ї Олексієвців з 2000 року, коли і було присвоєно колективу звання «Народний». Закінчила Рівненський інститут культури, в якому здобула вищу освіту, з 1999 року призначена директором Залузького СБК, де працює і зараз уже завідувачем Залузького центру культури, туризму та спорту. Як солістка колективу приймає участь з дня його заснування – 1985 року, є носієм родинних традицій, зберігачем, яскравою виконавицею фольклору та народної пісні. Вміло прищеплює любов  до пісні своїм дітям, які є учасниками даного колективу. Знаходиться в постійному пошуку автентичних пісень, які побутують в селі. Під її керівництвом розширився репертуар ансамблю, зросла виконавська майстерність. Репертуар складається з родинних, побутових, ягідних, колискових, жниварських пісень, обряду весілля, колядок, щедрівок та частівок, які побутують в селі та записані від мами - Уляни Кузьмівни Олексієвець. Крім акапельного співу, ансамбль використовує у своїй творчості й місцеву музику у виконанні народних музик та самобутні танці. Колектив неодноразово нагороджувався грамотами та подяками.

 


Творча характеристика народного  аматорського  фольклорного родинного ансамблю сім’ї Олексієвців

   Родинний ансамбль «Олексієвців» створений  у 1985 році відомим культурним діячем Дубровиччини Степанюком Петром Наумовичем як сімейний.В складі його були: батько - Пилип Григорович, мати - Уляна Кузьмівна і четверо дітей: син Павло та дочки Марія, Ніна та Галина.Згодом сімейний ансамбль переріс у родинний. Його ряди поповнили зяті, невістки, племінники та онуки. На сьогодніколективналічує в собі 9 осіб. Всі вони - велика родина та закохані в пісню.Колектив живе, працює над збереженням фольклорно - пісенних традицій рідного краю й активно популяризує їх серед односельчан та під час численних виступів на різних сценах і фестивалях:участь в обласному фестивалі «Творче жниво – 98», міжнародному молодіжному фестивалі традиційної народної культури «Древлянські джерела» м.Рівне,фестиваль «Таланти твої, Рівненщино»,обласний родинний фестиваль «Завітайте у Володимирецьна святковий млинець», традиційному фольклорному фестивалі «Водіння куста» с. Сварицевичі, районний фестиваль колядок та щедрівок «Різдвяні піснеспіви», фестивалі родинної творчості «Пісенне єднання у Великдень»,  міжнародний фестиваль культури та історії Жіноче Віче «Пісенне джерело України» м. Київ, участь родинного ансамблю у фільмі про село Залужжя Рівненського телебачення, обласний фестиваль «Героям слава!»(урочищеГутвинКостопільського району), захід «Зустріч з творчими особистостями Дубровиччини», виступ у обласному відкритому фольклорно - етнографічному фестивалі «Журавлина» село БродницяЗарічненського району, обласний фестиваль - конкурс «І творчістю хата багата» та участь у фестивалі «Гарячий казан» село Соснове Березнівського району.  Ансамбль двічі лауреат премії імені Петра Степанюка в галузі культури Дубровицької районної державної адміністрації. Ансамбль Олексієвців щедро ділиться своїм творчим надбанням, зокрема з науковими експедиціями, які відвідували їх та постійно черпали від ансамблю, особливо від Уляни Кузьмівни: це із Рівненського інституту культуру, студенти та викладачі із Київської консерваторії, запис частівок студентами Київської консерваторії в с. Сварицевичі, наукова експедиція (4 науковці) та гості з Польщі, запис частівок та пісень з танцями викладачкою Дубровицької музичної школи Конончук Любові Геннадіївни, інтерв’ю гостям з Києва в газету «Наш край». 

   Посилання:

https://www.facebook.com/watch/?v=2982447828708843

https://www.facebook.com/watch/?v=5457572280984142

https://www.facebook.com/watch/?v=170363821027386

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=803878454342583&id=10004161307513

 



Творча характеристика керівника народного

 аматорського фольклорного

 ансамблю «Берегиня» Рабчевської Ніни Михайлівни

   Рабчевська Ніна Михайлівна має більше 50 років стажу роботи в галузі культури . Працювала  завідувачем сільського БК села Крупове, одна із ініціаторів створення колективу.

   За період своєї роботи зарекомендувала себе грамотним, ініціативним і надійним керівником. На високому  рівні володіє професійними знаннями і навичками. Активна, наполеглива, вміло  організовує людей  та  бере участь  у  проведенні  різноманітних культурно-мистецьких масових  заходів: фестивалів, конкурсів, творчих звітів, концертів, що проводяться в районі і за його межами.

   Маючи  енергійну  вдачу, наполегливість  у  роботі,  вона відповідально ставиться до виконання всіх доручених завдань.

   За неоціненний вклад в розвиток української культури з нагоди ювілею Н.М.Рабчевську за поданням народного депутата Василя Яніцького нагороджено грамотою Верховної Ради України. Цю відзнаку та грошову премію ювілярці вручила помічник депутата Оксана Слободзян на урочистостях до професійного свята працівників культури.

 



Творча характеристика народного аматорського фольклорного

 ансамблю «Берегиня»

   Гордістю краю вже більше 45 років є народний аматорський фольклорний ансамбль «Берегиня» села Крупове, який  розпочав свою творчу діяльність в 1969 p. Засновником та незмінним керівником колективу є Рабчевська Ніна Михайлівна – заслужений майстер народної творчості України. Його учасники ведуть активну роботу зі збору та популяризації народних пісень, обрядів та звичаїв.

   У 1973 році колектив був запрошений Львівським телебаченням на передачу «Сонце на столі», а також брав участь у концертній  програмі в Києві під час проведення XX Олімпіади.

   У 1982 році хор-ланці Крупівського сільського клубу було присвоєно звання «народний самодіяльний колектив». Хор-ланка брала участь у фестивалях «Червона рута», «Берегиня». Колектив став лауреатом телепрограм «Сонячні кларнети», «Золоті ключі», «Перлини душі народної». Брав участь у телепрограмах «Спадщина», «Клуб кіноподорожей», «Фольклорні мандри України», «Андріївські вечорниці», «Світлиця».

   У 1985 році режисером кіностудії «Горинь» Рівненського державного телебачення Василем Рябунцем знято перший  документальний фільм «Берегиня» про творчий шлях колективу.

   У 1990 році колектив перейменовано на народний аматорський фольклорний ансамбль «Берегиня». Таким іменем колектив  похрестив відомий фольклорист-етнограф Василь Скуратівський.

   У 2008 році РДТРК зняла другий фільм про цей колектив – «Поліська душа». «Берегиня» була гостем телепрограм «Поліські животоки», «Фольк-musik». Неодноразово брала участь у телепрограмах в Білорусі: «Запрашаем на вечорки», «Сонцеворот», «Жниво». Учасник фестивалю української пісні етноукраїнців Білорусі, який проходив у Мінську і фестивалю етно-культури «Зов Полесся» у Гомелі. Ансамбль «Берегиня» також брав участь у міжнародних фестивалях фольклору «Берегиня» м. Луцьк, української пісні м. Дубно, культурно-мистецькій акції «Мистецтво одного села» м. Київ, творчому звіті майстрів і колективів Рівненської області «Весняний передзвін Погоринського краю» м. Київ, фестивалях «Барви України» м. Ольштин (Польща), «Купальські ярмарки» м. Дубичі, церковні (Польща), «Русіновське літо з фольклором» Свідвінський повіт (Польща), святкуванні 10-ї річниці міжнародного громадського об’єднання «Рівненське земляцтво» м. Київ, культурно-мистецькій акції «Мистецтво одного села» (краєзнавчий музей м. Рівне).

   Ансамбль «Берегиня» є постійними учасниками оглядів, фестивалів: «Древлянські джерела», «Пісні рідного краю», «Творче жниво» та «Співає погориння». Фольклорне тріо учасників  колективу у складі Уляни Кот, Надії та Марини Галабурди побували в Майкопі на фестивалі фольклору. Народний аматорський ансамбль «Берегиня» є духовним надбанням народу. Колектив «Берегиня» став справжнім пропагандистом кращих зразків народної творчості, демонструючи фольклор Дубровиччини в різних обласних, всеукраїнських святах та фестивалях.

   За неоціненний вклад в розвиток української культури з нагоди ювілею Н.М.Рабчевську за поданням народного депутата Василя Яніцького нагороджено грамотою Верховної Ради України. Цю відзнаку та грошову премію ювілярці вручила помічник депутата Оксана Слободзян на урочистостях до професійного свята працівників культури.

   Посилання:

https://youtu.be/frM29XPBOaA

https://youtu.be/iAR3RoK7zZ4

https://youtu.be/1t1zsP0leAs

 

 

 

  • Переглядів: 2 818
Уважаемый пользователь! Вы используете устаревший браузер Internet Explorer 6.
Дальнейшее использование этого браузера влечет за собой высокий риск заражения Вашего компьютера вирусами.
Чтобы сделать пребывание в Интернете более удобным и безопасным, рекомендуем установить себе    Internet Explorer 9