Головна
Дубровицька
міська рада
Міністерство освіти і
науки України
Департамент освіти і науки
Рівненської ОДА

Провідник по сайту  »   » »  Про підсумки розвитку освіти Дубровиччини у 2017/2018 навчальному році та   готовність закладів загальної середньої освіти району до роботи в умовах Нової української школи

 Про підсумки розвитку освіти Дубровиччини у 2017/2018 навчальному році та   готовність закладів загальної середньої освіти району до роботи в умовах Нової української школи

 .

 

На сьогодні триває реформування освітньої галузі нашої держави, мета якого - стати розвиненою європейською державою, нарощувати свій науково-освітній потенціал. Ідеологією цієї  реформи стала концепція «Нова українська школа». Відповідно до цих пріоритетів упродовж минулого навчального року  за активної підтримки органів місцевої влади,  місцевого самоврядування, батьківської громадськості вживалися заходи для забезпечення функціонування галузі освіти району, її подальшого розвитку, створення умов для рівного доступу мешканців району до якісної освіти.

І сьогодні   ми будемо обговорювати досягнення  системи освіти  району, готовність закладів загальної середньої освіти району до роботи в умовах Нової української школи, визначати  проблемні  моменти   та  поставити  нові   завдання на шляху упровадження нового освітнього простору .

Дошкільна освіта

       Початкова школа з 1 вересня 2018 року переходить на новий зміст і структуру роботи, а для цього необхідно забезпечити  нерозривний зв’язок дошкільної та початкової освіти з основною школою.

            Зараз, коли впроваджуються  всі засади Нової української школи,   в умовах  безперервної освіти підготовку дітей до навчання в школі забезпечують 23 заклади дошкільної освіти загального розвитку з цілоденним перебуванням дітей: в т.ч. 19 – у складі  навчально-виховних комплексів «Загальноосвітня школа-дошкільний навчальний заклад» та 4 дошкільні заклади,  які перебувають  у комунальній власності міської  та Бережківської сільської рад.

Дошкільні заклади освіти відвідують 1305 дітей, укомплектованих у 63 групи. У тому числі  функціонує  5 груп  короткотривалого  перебування, в яких навчається  і виховується за програмою «Впевнений старт» 81 дитина. Середня наповнюваність груп становить 20,7 дітей. На 100 місцях виховується 104 дитини.

Закладами дошкільної освіти охоплено 56% дітей від 1 до 6 років, що на 5% більше минулого року. На 14 % збільшилася кількість дітей від 3 до 6 років   та на 17 % більше стало дітей від 3 до 5 років.

        У Дубровицькому закладі дошкільної освіти №5 «Світлячок» навчаються та проходять комплекс лікувально-реабілітаційних заходів 42 дітей санаторних груп.

        Здобутком дошкілля Дубровицького району стала перемога Дубровицького закладу дошкільної освіти №4 «Малятко» в обласному конкурсі «Кращий дошкільний навчальний заклад» у номінації «дошкільний навчальний заклад міської місцевості» -  3 місце.

      Мережа закладів дошкільної освіти сприяла росту показника охоплення дошкільною освітою дітей шостого року життя. Відсоток охоплення дітей 5-річного віку дошкільними закладами становить 94%, що на 4% більше минулого року.

       Різними формами дошкільної освіти діти віком від 3 до 6 років та діти п’ятирічного віку охоплені 100-відсотково.

            З метою збільшення відсотка охоплення дітей дошкільною освітою, активізовано роботу з питань наступності між дошкільною і початковою ланками освіти.  Укладено договори про співпрацю на 2017 – 2018 навчальний рік  та розроблені Програми наступності дошкільної освіти і початкової школи .

        Тісна співпраця двох освітніх закладів, наступність в їх роботі дозволяє досягати високого рівня адаптації дітей – дошкільників до нових умов, до нового статусу школяра.

      Упродовж  2017-2018 навчального року активізувалася видавнича діяльність педагогів закладів дошкільної освіти, які взяли участь у районному етапі  ХV конкурсу – ярмарку педагогічної творчості.

Номінація  «Дошкільна освіта» представлена одинадцятьма посібниками. Найактивнішу участь у конкурсі-ярмарку взяли: Дубровицький дошкільний навчальний заклад №1 – шість посібників; Залузький навчально-виховний комплекс – два посібники.

      З метою виявлення кращого педагогічного досвіду, підвищення професійної майстерності та збагачення власного досвіду педагогів новими ідеями і творчими знахідками 12 грудня 2017 року проведено районний фестиваль педагогічних ідей та інновацій для вихователів та музичних керівників закладів дошкільної освіти.

               Заслуговує на увагу інноваційний досвід роботи Дубровицьких закладів освіти №1,4,5 щодо пошуку нових методів та форм роботи з дітьми дошкільного віку, використання здоров’язбережувальних  технологій у закладах. Запорукою успіху під час організації освітнього процесу у закладах сільської місцевості є створення осередків предметно-ігрового середовища для розвитку пізнавальних здібностей вихованців. Добре організована робота з даного напрямку у дошкільних підрозділах Орв’яницького, Селецького, Мочулищенського  НВК.

       Важливим чинником у зміцненні здоров’я дошкільнят є організація збалансованого  харчування. Планова вартість  харчування на 1 дитину в день по району складає  17,00  грн., що на даний час не дозволяє виконати в повній мірі натуральні норми харчування відповідно до вимог постанови Кабінету Міністрів України. Проте хочеться відмітити, що на 10% збільшилась вартість харчування дітей  на оздоровчий період.

Слова вдячності всім керівникам дошкільних установ, які налагодили тісну співпрацю з  батьками. Їх націленість на досягнення спільної мети є запорукою успішної організації освітньої роботи з дітьми дошкільного віку.

 

Загальна середня освіта

Упровадження нового освітнього простору та створення Нової української школи

З 1 вересня стартує Нова українська школа. Що  робиться  і що вже зроблено для успішної реалізації нової реформи?

         04 квітня 2018 року Кабінет Міністрів України прийняв Постанову №237 «Про деякі питання надання субвенції з держаного бюджету місцевим бюджетам на забезпечення якісної, сучасної та доступної загальної середньої освіти  «Нова українська школа», де визначено розподіл субвенції у держбюджеті, виділеної на обладнання закладів початкової освіти Нової української школи на 2018 рік.

         Постановою передбачено, що 40% цієї суми піде на закупівлю дидактичних матеріалів для першого класу. 40% буде спрямовано на закупівлю меблів для початкових класів НУШ. 20%  на закупівлю комп»ютерного обладнання для початкових класів НУШ. Ці кошти використовуються на засадах співфінансування з місцевих бюджетів.

          Для нашого району на придбання комп’ютерної техніки, меблів та дидактичних матеріалів для 1 класів були виділені кошти  з державного бюджету у сумі 1.521.тис.грн. та із залишків освітньої субвенції 944.000      та з районного бюджету на співфінансування   222 тис.грн. Кошти були розприділені на заклади освіти з розрахунку : на парти - на кількість учнів ( з урахуванням перспектив на 5 років), на дидактичні матеріали –на кількість класів, на обладнання –на кількість учнів у закладі освіти.

         На сьогодні підписаний договір за результатами тендеру на придбання меблів для 1 класу на суму  697 тис.грн.( меблі завозять у заклади); заверщуються тендерні   закупівлі дидактичних матеріалів на суму 650 тис.грн. та комп’ютерної техніки - 1.215 тис.грн.

         Цьогоріч були розприділені кошти із залишків освітньої субвенції за 2017 рік у сумі 5 млн.450тис. між закладами освіти також у розрахунку на одного учня. Керівники закладів освіти зробили свої замовлення щодо освоєння виділених коштів. На сьогодні тривають тендерні процедури на закупівлю меблів та комп’ютерної техніки  із залишків освітньої субвенції ( на придбання меблів -760.000 грн. та комп’ютерної техніка- 2.458.000 тис.грн.) .

         Хочу відмітити, що район як ніколи, за останні роки, отримав значну фінансову допомогу на зміцнення матеріально- технічної бази закладів освіти. Щодо   1 класу , то кожен 1 клас буде забезпечений новими мобільними одномісними партами для кожного учня, шкільними дошками на вибір закладу ( проста або обертова), укомплектованим робочим місцем вчителя ( стіл, стілець, ноутбук, мультимедійна LED панель, принтер, ламінатор), дидактичними матеріалами на вибір вчителя відповідно до виділених коштів на одного учня. Безкоштовного отримано LEGO.

         Оновиться комп’ютерна техніка закладів із залишків освітньої субвенції на майже на 2,5 млн.грн ( комп’ютери, принтери, телевізори,проектори та інш.) , шкільні меблі  та інше обладнання майже на 2млн.грн. .

         Проведено спеціальну підготовку вчителів початкових класів, які викладатимуть у 1 класі НУШ. Упродовж  грудня 2017 року  при Рівненському обласному інституті післядипломної педагогічної освіти пройшли  підготовку    7 вчителів району, а у 2018 році - 28 вчителів  на трьох спеціальних сесіях, які проводили сертифіковані за результатами відповідних курсів тренери Галина Янковська, методист райметодкабінету, та Наталія Пасько, учитель початкових класів Велюнського НВК: перша – 15-16 лютого на базі  Центру позашкільної освіти, друга – 21-23 березня  та  4 -8 червня  на   базі Берестівського НВК. Спеціальну підготовку при РОІППО пройшли 28 учителів англійської мови , які навчатимуть першокласників з першого вересня. У квітні- травні 2018 р. проведено спеціальні навчальні семінари-тренінги для всіх вчителів фізичної культури  та  мистецтва району,  які будуть працювати у 1 класі .

         Педагогами вивчено нові  типові освітні програми та обрано ті, за якими буде здійснюватись навчання (у кожному закладі при обговоренні повинні бути схвалені педагогічною радою). Відповідно до обраної освітньої програми адміністрацією закладів, за погодженням із вчителями, які викладатимуть у 1 класах, замовлено  підручники для першокласників..

         Прийнято прийом документів до 1 класів закладів освіти району за територіями обслуговування. Станом на сьогодні до 1 класів  району піде 521 дитина ( попередньо 32 класи, крім  Узліської ЗОШ І ступенів  та Великочеремельської  ЗОШ І ступенів, де кількість учнів 3 та 4, відповідно немає класу). Таким чином, у 1 класах будуть працювати 34 вчителі, з них 9 вчителів  пенсійного віку.

Згідно з вимогами НУШ у 1 класах має бути організовано 8 навчальних осередків (центрів), серед яких осередок навчально-пізнавальної діяльності з партами; змінні, тематичні осередки (дошки фліп/чарти, стенди для діаграм з ключовими ідеями), осередок гри, осередок художньо-творчої діяльності (полички для зберігання приладдя, стенд для змінної виставки дитячих робіт), куточок живої природи для проведення дослідів, осередок відпочинку з килимом для сидіння та гри, стільцями, кріслами-пуфами, подушками з м»яким  покриттям, дитяча класна бібліотечка, осередок вчителя. Роботи з підготовки  навчальних центрів у класних кімнатах першокласників розпочато у всіх закладах освіти. Сьогодні хочу відмітити заклади у яких найкраще підготувалися до реалізації  реформи нової української школи: це у  Заслуцькому НВК , Крупівській  ЗОШ І-ІІ ст.,, Велюнському НВК, Туменському НВК, Орвяницькому НВК, Колківському НВК, Осівському НВК, Дубровицькій ЗОШ І-ІІІ ст.. №2, Дубровицькому  НВК «Ліцей-школа»,  Берестівському НВК,  Бережницькому НВК,  Зеленській ЗОШ І-ІІ ст..

         Відповідно до вимог НУШ особливо цікаво оформлені класні кімнати для першокласників у Крупівській ЗОШ І-ІІІ ст., Велюнському НВК, Туменському НВК, Осівському НВК. Тут продумано створений кожен освітній осередок. Особливо творчо підійшли до створення  відпочинкових  осередків, осередків тиші, ігрових осередків, скарбнички доробку учнів, читацьких осередків, родинних галерей.

         Варто відмітити тісну співпрацю з батьками першокласників. У Осівському НВК за кошти батьків придбано диван, жалюзі, килимок,  подушечки, сітку для тематичних змінних матеріалів, закуплено настільні ігри, книги для дитячої бібліотеки, іграшки, геометричний та математичний матеріал, контейнери. Створено усі  8 осередків.

         У Туменському НВК закуплено каремати, фліп/чарт,  магнітну дошку, килимок, пуфи. Створено відпочинкову зону, виготовлено книжкову  полицю для класної бібліотеки.

У Бережницькому НВК придбано мольберт, магнітну ігрову дошку для дітей та дві шафи.

Цікаво та креативно оформили   освітній простір на території  освітнього закладу у Нивецькому НВК, створивши на подвір»ї дві  відпочинкові зони для дітей.

         На сьогодні у закладах освіти району відповідно до методичних рекомендацій МОН України щодо впровадження нового освітнього простору створені та у частині закладів доофрмляються всі вісім осередків. Це: ігрові осередки  у Лютинському НВК, Туменському НВК, Кривицька ЗОШ І-ІІІ ст., Трипутнянському НВК, Дубровицький НВК «Ліцей-школа», Залузький НВК, Велюнський НВК, Колківський НВК;

         місця для ранкового кола (Кривицька ЗОш І-ІІІ ст., Дубровицький НВК «Ліцей-школа», Орв»яницький НВК,  Підлісненський НВК, Великочеремельська ЗОш І-І ступенів, Велюнський НВК, Колківський НВК);

         осередки творчості і дитячої аплікації (Кривицька ЗОш І-ІІІ ст.., Трипутнянський НВК, Бережківська ЗОш І-ІІІ ст., Підлісненський НВК, Великоозерянський НВК);

         осередки для читання у Лютинському НВК, Мочулищенський НВК, Крупівська ЗОш І-ІІ ст.,. Дубровицький НВк «Ліцей-школа», Дубровицька ЗОш І-ІІІ ст. №2, Орв»яницький НВК, Великоозерянський НВК, Залузький НВК, Заслуцький НВК, Колківський НВК;

         художньо-творчі осередки (Лютинський НВК, Заслуцький НВК, Колківський НВК); 

         осередки  новин (Лютинський НВК, Кривицька ЗОШ І-ІІІ ст.,, Трипутнянський НВК, Крупівська ЗОш І-ІІ ст., Колківський НВК);

         осередки  тиші (Велюнський НВК, Заслуцький НВК, Колківський НВК);

         алфавітні доріжки  із слідків (Лютинський НВК, Мочулищенський НВК, Колківський НВК; числові ряди, математичні ряди  (Дубровицький НВК «Ліцей-школа»);

         спортивні доріжки  (Лютинський НВК);

         осередок «Наша розумна спільнота» та «У нас можна все» (Дубровицький НВк «Ліцей-школа»;

         стіна слів (Крупівська ЗОш І-ІІ ст., Кривицька ЗОШ І-ІІІ ст., Дубровицький НВК «Ліцей-шкоал», Дубровицька ЗОш І-ІІІ ст.. №2, Підлісненський НВК);

ростомір для діток (Велюнський НВК);

паркан добра ( Крупівський НВК);

куточок настрою (Кривицька ЗОш І-ІІІ ст..).

         Цікаво оформили  крісло автора у Крупівському Трипутнянському, Дубровицькій ЗОш І-ІІІ ст.. №2, Велюнському НВК, Колківському НВК.

         Проте на сьогодні  в окремих закладах приміщення для 1 класу потребують  дооформлення  відповідно до вимог НУШ.

         Слова вдячності хочу висловити усім хто підтримує освітянську реформу і не вичікує,а що з того буде, усім небайдужим до  упровадження нової української школи , тим хто долучився до створення умов для першокласників, як того вимагає НУШ: районній владі , керівникам органів місцевого самоврядування, керівникам закладів освіти, вчителям, батькам, спонсорам.

Мережа закладів освіти,  які перебувають у підпорядкуванні управління освіти, молоді та спорту на кінець 2017-2018 н.р.  становить 28 навчальних закладів, з них: 15 – навчально-виховних комплексів  «ЗОШ І-ІІІ ст. -ДНЗ», 4 - навчально-виховних комплексів  «ЗОШ І-ІІ ст. -ДНЗ», 4- загальноосвітні школи І-ІІІ ступенів, 2- загальноосвітні школи І-ІІ ступенів, 2 філії  та заклад для обдарованих дітей – Дубровицький навчально-виховний комплекс «Ліцей-школа».

У 2017-2018 н.р. у школах району навчалося 4617 учнів, з них: 1931 вихованець  1-4-х класів, 2145 школярів 5-9 класів і 541 – учень 10-11 класів. Мережа навчальних класів :127 класів початкової ланки, 144 –середньої ланки і 42 класи старшої ланки (разом 313 класів). Середня наповнюваність у класі становила 14,8 учнів.

Організовано індивідуально-групове навчання для 54-х учнів за  програмою загальноосвітньої  школи,  де наповнюваність учнів у класі менше 5 (Великочеремельська філія І ступеня, Узліська філія І ступеня, Трипутнянський НВК «ЗОШ І-ІІІ ст. -ДНЗ», Туменський НВК «ЗОШ І-ІІІ ст.. -ДНЗ», Зеленська і Крупівська загальноосвітні школи І-ІІ ступенів, Нивецький НВК «ЗОШ І-ІІ ст. -ДНЗ»). У формі екстернату здобували освіту 6 учнів.

         Діти з особливими освітніми потребами,   відповідно до заяв батьків та  рекомендацій ПМПК,  навчалися  на індивідуальній формі навчання (14 осіб),  для 19 осіб  було організовано інклюзивне навчання.

4 школи  І-ІІІ ступенів у 2017-2018 н.р.  мали  наповнюваність менше 100 учнів (Трипутнянський, Озерський, Велюнський НВК, Кривицька ЗОШ). Не набагато краща ситуація із наповнюваністю шкіл І-ІІ ступенів.  У Лісівському НВК «ЗОШ І-ІІ ст.. -ДНЗ» функціонувало лише 7 класів , не було 9-го класу у Крупівській ЗОШ І-ІІ ст.

У районі функціонувало 40 груп  подовженого дня, якими охоплено 1221 учнів. 

Отримали атестати про повну загальну середню освіту  –  287 учні; з них отримали золотих медалей – 13; срібних – 7. Відсоток випускників, які отримали медалі, склав 7% від загальної кількості випускників. Свідоцтва про базову загальну середню освіту отримали  409 учнів;  з них свідоцтв з відзнакою –42.

У 2017-2018  навчальному році повною загальною середньою освітою охоплено 100% учнів.   Навчання у всіх закладах освіти проходило в одну зміну.

Одне із актуальних питань сьогодення – є формування оптимальної мережі навчальних закладів для забезпечення права учнів на повну загальну середню освіту.

По-старому працювати  вже не вийде, адже є показники, на які дуже  важко вплинути. Це, зокрема, скорочення  контингенту  учнів. Складна демографічна ситуація в сільській місцевості створює несприятливі умови для функціонування сільських шкіл. Це і неможливість через брак коштів оновлювати та зміцнювати матеріально-технічну базу, бо значна частина коштів іде не на здійснення освітнього процесу, а на утримання закладу; це і зростання кількості учителів, які не мають повного тижневого педагогічного навантаження, а отже і кількості нефахівців; це і відсутність механізмів запровадження профільного навчання.  

Закон України «Про освіту» (стаття 3) передбачає, що кожен має право на якісну та доступну освіту. Одним із основних чинників забезпечення доступності та якості освіти є  оптимізація мережі освітніх закладів.

          На підставі глибокого аналізу перспектив розвитку учнівського контингенту, з 01 вересня 2018 року планується здійснення змін у мережі закладів освіти, зокрема, розпочне свою роботу опорний заклад Сварицевицький навчально-виховний комплекс «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів – дошкільний навчальний заклад». Зеленську ЗОШ І-ІІ ступенів,  Лісівський НВК  «ЗОШ І-ІІ ст. -ДНЗ» та  Озерський НВК «ЗОШ І-ІІІ ст. -ДНЗ» реорганізовано у філії Сварицевицького НВК «ЗОШ І-ІІІ ст. -ДНЗ».

          У грудні 2017 року було  придбано 2  шкільні автобуси, які забезпечуватимуть підвіз школярів 5-9 класів Лісівського НВК, 10-11 класів Озерського НВК та дошкільнят і випускників  із Зеленської ЗОШ І-ІІ ст.. на навчання до опорної школи.

         Проте, на сьогоднішній день, залишається невирішеним питання здійснення капітального ремонту доріг від базових шкіл (Лісівський НВК «ЗОШ І-ІІ ст.. -ДНЗ», Озерський НВК «ЗОШ І-ІІІ ст. -ДНЗ», Зеленська ЗОШ І-ІІ ступенів) до опорного закладу освіти (Сварицевицький НВК «ЗОШ І-ІІІ ст. -ДНЗ»).

Профільне навчання

На сьогоднішній день профільне навчання в закладах освіти району, особливо в сільських школах, потребує системного вдосконалення. 

У 2017-2018 навчальному році у 4-х навчальних закладах району (Залузький, Лютинський, Сварицевицький НВК «ЗОШ І-ІІІ ст.- ДНЗ», Дубровицький НВК «Ліцей-школа») профільним навчанням у 11-ти класах охоплено 190 школярів, що становить 35,1% від загальної кількості учнів 10-11 класів. Пріоритетними серед  профілів навчання залишилися: суспільно-гуманітарний - 57 школярів;  філологічний напрям - 44 учні; природничо-математичний - 39 вихованців; технологічний – 50 старшокласників.

На жаль, в жодному закладі освіти не впроваджується спортивний напрям.

На базі Дубровицького НВК «Ліцей-школа» у 2017-2018 н.р. для 184-х учнів 1-8-х класів було організовано поглиблене вивчення англійської мови, ще 16 одинадцятикласників поглиблено вивчали математику.

Інформатизація закладів освіти

           Нова українська школа – це простір, де насамперед створено умови для реалізації компетенцій творчого вчителя, який витрачатиме більше часу на роботу з учнем, ніж на пошук інформації і підготовку до  заняття.

                       Початком такої роботи стала закупівля комп’ютерів для кожного кабінету Сварицевицького НВК у рамках створення опорного закладу та буде інформатизовано усі робочі місця для вчителів перших класів, що почнуть навчання за програмою Нової української школи з 1 вересня.  Наразі проходять заключні процедури тендерної закупівлі через систему «Прозоро». Таким чином, вчителю буде надано для роботи персональний комп’ютер або ноутбук, мультимедійна ЛЕД-панель, багатофункціональний принтер із оригінальною системою безперебійної подачі чорнил, що має назву «Фабрика друку», ламінатор.

           Ще однією можливістю поповнення комп’ютерної техніки стало придбання її за рахунок залишків освітньої субвенції за 2017 рік. За пропозиціями керівників закладів освіти буде придбано в цілому біля 100 ноутбуків та ПК, 60 мультимедійних ЛЕД панелей, 40 БФП принтерів «Фабрики друку». А ще проектори, інтерактивні панелі.

           Таким чином, парк комп’ютерної техніки значно поповнився новими пристроями, які будуть використані у навчальному процесі в кабінетах ІКТ та на робочих місцях вчителів.

           Протягом навчального року, також закуплена комп’ютерна техніка за сприяння Народного депутата України В.П.Яніцького, який допоміг придбати 9 ноутбуків,  8 мультимедійних 43 дюймових ЛЕД панелей, 3 персональні комп’ютери, 2 БФП принтери «Фабрика друку» та 1 БФП принтер форматом А3 для дитячо-юнацької спортивної школи.

             Протягом минулого навчального року Туменська сільська рада профінансувала покупку 6 персональних комп’ютерів для Туменського НВК.

          Хоч швидкісний Інтернет є у 100% навчальних закладів району, постійно проводиться моніторинг нових можливостей для покращення якості каналу зв’язку за рахунок зміни провайдера або зміни технології. Протягом звітного періоду покращали  канали зв’язку у Берестівському, Сварицевицькому, Орв’яницькому НВК та його дошкільному підрозділі, Мочулищенському НВК  та Зеленській ЗОШ. У ці заклади проведено наземний оптоволоконний кабель, що дасть змогу у рази підвищити швидкість та якість зв’язку.

           Значно підвищилася наповнюваність сайтів навчальних закладів та сайту управління. Інформація стала надзвичайно оперативною та актуальною. А ще варто відзначити повноту та цікавість матеріалів. Декілька закладів створили свої, так звані представництва у соціальній мережі Фейсбук, куди дублюють інформацію із сайту закладу, ініціюють її обговорення.

Організація підвезення школярів

   За межею пішохідної доступності проживають та потребують підвозу 549 дітей шкільного і дошкільного віку та 178 педагогічних працівників. З них підвозиться шкільними автобусами 549 дітей та 61 педагогічний працівник.

        Підвіз дітей здійснювали вісім шкільних автобусів до Кривицької, Дубровицької №1,№2 ЗОШ І-ІІІ ст., Орв’яницького, Туменського, Великоозерянського, Селецького, Лютинського, Колківського, Трипутнянського навчально-виховних комплексів «Загальноосвітня школа-дошкільний навчальний заклад», Дубровицького навчально-виховного комплексу  «Ліцей- школа».Парк шкільних автобусів становить 10 одиниць.

 Організовано підвіз дітей дошкільного віку до Орв’яницького, Лютинського, Селецького, Трипутнянського, Туменського  закладів дошкільної освіти  із супроводом дорослих, які відповідають за охорону життя і здоров’я дітей. Для перевезення учнів, які обслуговуються шкільними автобусами,  розроблено і затверджено транспортні маршрути.

     

Організація харчування

        Харчування дітей  у І семестрі проводилося  ТОВ «ТРАНС ЛОГІСТИК ЦЕНТР», у ІІ семестрі - ТОВ «АТОМСЕРВІС».  Через невчасне проведення відкритих торгів на закупівлю послуг з харчування дітей у закладах освіти, організація безплатного харчування у другому семестрі тимчасово була призупинена.

      На постійному контролі перебували питання дотримання вимог санітарного законодавства щодо зберігання, кулінарної обробки продовольчої сировини та особистої гігієни працівників харчоблоків, якості продуктів, приготування і  видача готових страв, стан  посуду, відповідність  ваги порцій віковій категорії дітей.

 Продукти завозилися вчасно,  згідно із затвердженим графіком та із сертифікатами якості. Дитяче харчування відповідало фізіологічним і грошовим нормам його вартості.

        Відповідно до кошторисних призначень на 2018 рік, кошти на зміцнення матеріально-технічної бази харчоблоків не передбачені, хоча більшість приміщень шкільних їдалень потребують осучаснення, а обладнання –оновлення.

        Скарг з питань харчування від учасників  освітнього процесу за період навчального року      не надходило.

 

Робота з обдарованою учнівською молоддю

Одним із пріоритетних шляхів роботи з обдарованою молоддю є організація та проведення в районі І-ІІ етапів Всеукраїнських учнівських олімпіад, конкурсів, конкурсу-захисту МАН, турнірів і фестивалів та забезпечення участі обдарованої молоді у міжнародних і всеукраїнських інтелектуальних, творчих змаганнях ІІІ-ІV рівнів.

У обласних олімпіадах взяли участь 76 учнів ( у 2016 році-78 учнів, у 2017 році – 77 учнів) із 11-ти закладів загальної середньої освіти Дубровицького району, Висоцької ти Миляцької об’єднаних територіальних громад: Залузького, Колківського, Миляцького, Орв’яницького,  Сварицевицького, Селецького, Велюнського та Заслуцького навчально-виховних комплексів, Бережківської, Висоцької, Дубровицьких № 1 та № 2 загальноосвітніх шкіл, Дубровицького навчально-виховного комплексу   «Ліцей-школа».

Найкраще представили район на обласному рівні команди    школярів:

Дубровицького  навчально-виховного комплексу  «Ліцей –школа», яка виборола 13 призових місць ( в минулому році -15): 5 других : 8 третіх;

Селецького навчально-виховного комплексу – 5 призових місць : 2 других :,     3 третіх :

Дубровицької загальноосвітньої школи  № 2-  4 призових місця :1 друге , 3 третіх ;

Дубровицької  загальноосвітньої школи І – ІІІ ступенів № 1: 3 третіх призових місця :

Колківського навчально-виховного комплексу -3 призових місця, які - 1 перше; 1 друге; 1 третє ;

Учні Орв’яницького навчально-виховного комплексу здобули 2 третіх місця , а вихованці Залузького навчально-виховного комплексу  Бережківської, Висоцької загальноосвітніх шкіл  принесли району по 1 призовому місцю в обласних предметних олімпіадах.

Всього  на обласному рівні здобуто  33 (в минулому році -43) призових місця : 1 перше , 11 других;  21 – третє, що є високим показником  в інтелектуальних перемогах .

Дані результати свідчать про системний підхід до роботи з       обдарованими учнями впродовж усього навчального року.   

Учасниками відбірково-тренувальнизх зборів для підготовки до ІУ туру всеукраїнських олімпіад  стали 3 учні закладів освіти району :  Кохан Юлія з хімії (Дубровицький НВК«Ліцей-школа»), Бруцька Марія з фізики (Висоцька загальноосвітня школа) та Годунко Марія з правознавства (Колківський НВК). Двоє учнів з правознавства та хімії взяли  участь у ІУ всеукраїнському турі олімпіад.

Найменшими учасниками олімпіад із Заслуцького НВК (математика) та із Берестівського НВК  ( українська мова) здобуто два третіх місця в обласному етапі олімпіади «Юне обдарування».

Успішним для  району став виступ команди учнів Дубровицького НВК «Ліцей-школа», яка здобула ІІ місце в обласному турнірі юних хіміків.

У 2017-2018 навчальному році  роботою в Малій академії наук було охоплено 77 учнів району ( 2015 рік – 87, 2016 рік – 61, 2017 – 77). Участь у конкурсі-захисті взяли юні науковці Дубровицького  НВК «Ліцей – школа», Дубровицької №1,№2, Бережківської, Висоцької загальноосвітніх шкіл І-ІІІ ступенів, Берестівського, Великоозерянського, Залузького, Колківського, Лютинського, Миляцького, Орв’яницького, Осівського, Озерського, Сварицевицького, Селецького, Вербівського навчально-виховного комплексу .

Всього  на обласному рівні здобуто  16 призових місця : 1 перше (Дубровицька ЗОШ№ 2), 3 других (Орв’яницький НВК»; Дубровицький НВК«Ліцей-школа»), 12 – третіх (Дубровицького НВК «Ліцей-школа»; Бережківської ЗОШ І-ІІІ ступенів; Дубровицької ЗОШ № 2 та Орв’яницького НВК).

Цьогоріч у всеукраїнському етапі конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт здобуто  ІІІ місце ( Дубровицька ЗОШ № 2, секція «біологія»).

Високий рівень творчої обдарованості засвідчили учасники літературно-мовних конкурсів: обласний етап Всеукраїнського мовно-літературного конкурсу ім.Т.Г.Шевченка І місце (Берестівський НВК ),  два ІІІ-х місця (Висоцька ЗОШ , Колківський НВК); ІІ місце в обласному етапі Міжнародного конкурсу знавців української мови імені Петра Яцика (Колківський НВК) ; в обласному етапі літературного конкурсу «Перло многоцінне» три І місця (Туменський  та Берестівський НВК )  та одне ІІІ місце (Висоцька ЗОШ) в різних номінаціях; ІІІ місце  у Всеукраїнському конкурсі  учнівських творчих робіт «Я – журналіст!» (Висоцька ЗОШ); І місце – обласний конкурс «Книгоманія – 2018» (Туменський НВК).

В цьому році вперше учні Рівненщини взяли участь у проекті  міжнародного освітнього проекту «Міксіке в Україні» . В конкурсі  взяли участь учні із Зеленської ЗОШ, Сварицевицького та Велюнського НВК. Переможцем стала Мельник Поліна, учениця  1 класу Велюнського НВК.

Здобуто понад 50 призових місць в екологічних конкурсах обласного та всеукраїнського рівнів юними екологами району.

Проведено свято вшанування обдарованої молоді «Надія Дубровиччини – 2018». Винуватцями свята були переможці та призери обласних та всеукраїнських  конкурсів, олімпіад, турнірів, більше 150 переможців та призерів отримали цінні подарунки та подяки.

Із метою стимулювання обдарованих учнів та педагогів запроваджено одноразові премії голови районної державної адміністрації та районної ради педагогічним працівникам та обдарованій учнівській молоді. У травні 2018 року такими преміями нагороджено 4 учнів, які стали переможцями інтелектуальних змагань Всеукраїнського та обласного рівня, також отримали учні району  премії  депутата Верховної ради Василя Яніцького та депутатів обласної ради Суховича Віталія Миколайовича та Лобчука Миколи Івановича за високу результативність у навчанні.

Державна підсумкова атестація у формі

зовнішнього незалежного оцінювання 

ЗНО у 2018 році було проведено організовано, з чітким дотриманням норм і вимог нормативно-правових документів. 

Цього року були зміни в проведенні ЗНО. Державну підсумкову атестацію з української мови і літератури у формі зовнішнього незалежного оцінювання проходили учні (слухачі, студенти) професійно-технічних і вищих навчальних закладів, які 2018 року здобували  повну загальну середню освіту, а також сесія ЗНО-2018  стартувала нетрадиційно з тесту з математики.

Тестові завдання з іноземної мови мали два рівня складності: академічний і профільний, а також включено ще одну частину — аудіювання, чи як ще його називають «Розуміння мови на слух.

     Приємно відмітити, що цього року явка випускників на ЗНО становила 100%. 

До організації та проведення зовнішнього оцінювання кожного року залучаються педагогічні працівники району в якості старших інструкторів, інструкторів та чергових. Всього було задіяно близько 180 осіб. Двоє учителів-філологів приймали участь у перевірці відкритої частини робіт учасників з української мови та літератури у м.Рівне. Це Котяш Лариса Опанасівна (Залузький НВК) та Матвійчук Тамара Яківна (Дубровицький НВК «Ліцей-школа»).

Прикро, що досвід минулих років не навчив ні учнів, ні батьків . Знову повторилося питання мобільних телефонів на ЗНО. Двох осіб вилучили з аудиторії, через виявлення технічного пристрою (мобільного телефону) під час технологічної перерви. Роботу учасників анулювали рішенням Українського ЦОЯО, а за ДПА з української мови - лише 1 бал в атестаті.

 22 травня 2018 року відбулася державна підсумкова атестація у формі ЗНО з математики. За результатами тестування, яке складали 110 учнів, 12 учнів, вісім з яких є вихованцями Дубровицького НВК «Ліцей-школа», мають високий рівень навчальних досягнень, 37 – достатній, що становить 44,5%. Найкращих результатів досягли учні Орв’яницького НВК «ЗОШ І-ІІІ ст. -ДНЗ»  87,5% (сім учнів із 8) мають високий та достатній рівень навчальних досягнень. Найнижчий показник якісних знань показали  школярі із  Трипутнянського, Великоозерянського та Мочулищенського НВК «ЗОШ І-ІІІ ст. -ДНЗ».

Нажаль, по 2-є учнів, які були зареєстровані та проходили державну підсумкову атестацію у формі ЗНО, з Трипутнянського та Мочулищенського НВК «ЗОШ І-ІІІ ст. -ДНЗ», не подолали поріг. Лише початковий рівень знань показав учень Великоозерянського НВК «ЗОШ І-ІІІ ст. -ДНЗ» (із двох зареєстрованих ще один не подолав поріг) та  із Залузького НВК «ЗОШ І-ІІІ ст. -ДНЗ».

24 травня відбулася державна підсумкова атестація з української мови і літератури. За результатами тестування, яке складали 282 учні, 48 учнів мають високий рівень навчальних досягнень, 115-достатній, що становить 57,8%. Найкращих результатів досягли учні Велюнського НВК «ЗОШ І-ІІІ ст. -ДНЗ», які всі п’ятеро стовідсотково мають високий та достатній рівень навчальних досягнень. Шістнадцять учнів Орв’яницького НВК «ЗОШ І-ІІІ ст. -ДНЗ»  (всіх 19) , що становить 84,2% також мають високий та достатній рівень навчальних досягнень. Серед міських шкіл найкращими стали учні Дубровицької ЗОШ №1    82,3%  яких  показали високий та достатній рівень навчальних досягнень.

Найнижчий показник якісних знань у вихованців Великоозерянського НВК «ЗОШ І-ІІІ ст. -ДНЗ»  9,09% (1 учень), Трипутнянського  НВК «ЗОШ І-ІІІ ст. -ДНЗ»  16,6% (1 учень), Туменського НВК «ЗОШ І-ІІІ ст. -ДНЗ»  25% (1 учень). 30 школярів (10,6%) не подолали поріг.

29 травня відбулася державна підсумкова атестація з німецької мови, яку складали 1 вихованець Дубровицького НВК «Ліцей-школа», який показав достатній рівень знань (140-160 балів) з предмету  та 1 учень Мочулищенського НВК «ЗОШ І-ІІІ ст.- ДНЗ», який має високий рівень навчальних досягнень (180-200 балів).

1 червня відбулася державна підсумкова атестація з англійської мови у формі ЗНО. За результатами тестування, яке складали 37 випускників, троє учнів мають високий рівень навчальних досягнень, 13 учнів – достатній, що становить 43,2 %. Найкращих результатів досягли учні Дубровицької загальноосвітньої школи №1 – 100%. Найнижчий показник якісних знань показали учні Великоозерянського, Орв’яницького  НВК «ЗОШ І-ІІІ ст. -ДНЗ» та Кривицької ЗОШ І-ІІІ ст.

4 червня відбулася державна підсумкова атестація у формі ЗНО з біології.

У тестуванні взяло участь 152  учні із 18 закладів освіти. За результатами тестування 17 учнів, сім з яких є вихованцями Дубровицького НВК «Ліцей-школа»,  мають високий рівень навчальних досягнень, 45 учнів – достатній, що становить 40,7%. Найкращих результатів досягли учні Орв’яницького  НВК «ЗОШ І-ІІІ ст. -ДНЗ» - 12 школярів, що становить 92,3 % та 10 вихованців Дубровицької ЗОШ №2  ( 91% ), які показали високий рівень навчальних досягнень.

 Найнижчий показник якісних знань з біології  мають випускники Колківського, Мочулищенського, Осівського, Трипутнянського, Туменського  НВК «ЗОШ І-ІІІ ст. -ДНЗ».

6 червня відбулася державна підсумкова атестація у формі ЗНО з історії України для 234-х випускників загальноосвітніх навчальних закладів. За результатами тестування 12 учнів  має високий рівень навчальних досягнень, 71 – достатній, що становить 35,4%. Найкращих результатів досягли учні Дубровицької ЗОШ № 2– 64,7% та Бережківської ЗОШ І-ІІІ ст. - 61,5%.

Бентежить той факт, що 40 школярів (17%) не змогли подолати поріг. Найбільше таких учнів виявилося у Осівському (6 учнів - 42,8%), Сварицевицькому (7 учнів – 21,2%) НВК «ЗОШ І-ІІІ ст. -ДНЗ» та Дубровицькому  НВК «Ліцей-школа» (9 учнів – 22,5%).

Найнижчий показник якісних знань показали школярі Трипутнянського, Туменського  НВК «ЗОШ І-ІІІ ст. -ДНЗ».

 

8 червня відбулася державна підсумкова атестація у формі ЗНО з географії.  За результатами тестування, яке складали 129 школярів 10 учнів мають високий рівень навчальних досягнень, 58 – достатній, що становить 52,7%. Найкращих результатів досягли учні Бережківської ЗОШ І-ІІІ ступенів – 78,5%, Дубровицького НВК «Ліцей-школа» – 72,7%.

Найнижчий показник якісних знань показали учні Осівського НВК «ЗОШ І-ІІІ ст. -ДНЗ» - восьмеро вихованців та Трипутнянського  НВК «ЗОШ І-ІІІ ст. -ДНЗ» - 2 учні, які  мають початковий та середній рівень навчальних досягнень.

11 червня відбулася державна підсумкова атестація у формі ЗНО з фізики для 25 цьогорічних випускників. За результатами тестування 3 учні мають високий рівень навчальних досягнень, 14 – достатній, що становить 68%. Найкращих результатів досягли учні Дубровицького НВК «Ліцей-школа» –91,6%. Найнижчий показник якісних знань у школярів Осівського НВК «ЗОШ І-ІІІ ст. -ДНЗ» - 1 учень не подолав поріг, ще двоє мають початковий рівень навчальних досягнень.

13 червня відбулася державна підсумкова атестація у формі ЗНО з хімії для 45-ти  випускників. За результатами тестування 13 учнів мають високий рівень навчальних досягнень, 20 - достатній, що становить 73,3%. Найкращих результатів досягли вихованці міських шкіл Дубровицької ЗОШ № 1,  № 2 – 100%, Дубровицького НВК «Ліцей-школа»  - 88,2%. Двоє ліцеїстів  Лясковець Анна та Сірко Станіслав показали найвищий результат набравши по 200 балів.

Всі тестування проходили організовано, без порушень.

 В порівнянні з попереднім роком збільшився коефіцієнт якості знань учнів в зовнішньому незалежному оцінюванні з хімії, фізики, німецької мови. Знизився коефієнт якості знань з історії України, біології, англійської мови.

 

Забезпечення навчальними підручниками

 закладів освіти району

Цьогорічне замовлення підручників здійснювалося з використанням модуля прозорого вибору підручників на базі інформаційно-телекомунікаційної системи «Державна інформаційна система освіти». Для вибору підручників вчителі мали можливість ознайомлюватися з електронними версіями оригінал-макетів підручників в електронній бібліотеці ДНУ «ІМЗО». Безпосередній вибір схвалювався на засіданні педагогічної ради та опубліковувався на сайті закладу освіти.

До початку нового навчального року очікується надходження навчальної літератури для учнів  5 та 10 класів закладів освіти новими підручниками з кожного навчального предмета. Як і в минулому році, цього року замовлення підручників відбувалося за прогнозованою максимальною кількістю учнів на  5-тирічному інтервалі використання підручника.

Замовлення підручників для учнів 1 класу відбувалося окремо. Це пов’язано з введенням з 2018-2019 н.р. нового державного стандарту початкової освіти. Враховуючи всі надходження, забезпечення учнів 9 класів 2017-2018 навчального року становить до 134 %.

 Прогнозована кількість учнів 1 класу у закладах освіти Дубровицького району становить 589; 5 класу – 590 учнів; 10 класу – 497 учнів.

Окрім того, у серпні електронні версії підручників розмістять та сайтах ІМЗО та МОН, і вони будуть у вільному доступі.

Отже на 2018-2019 н.р. очікується надходження підручників для учнів 1, 5, 10 класів та часткове надходження для учнів 6 класів.

Забезпечення права на якісну

освіту дітей з особливими потребами 

          Предметом постійної уваги в 2017-2018 навчальному році  була інклюзивна освіта.  Станом на 1 вересня 2018 року  на обліку районної ПМПК знаходилось 467 дітей  з вадами психофізичного розвитку (дошкільного віку – 18 дітей , шкільного віку – 449 дітей).  Оцінюючи домінування видів порушень психофізичного розвитку  у дітей в Дубровицькому  районі в 2017– 2018 н.р., найчастіше зустрічаються такі порушення :

 порушення розвитку опорно-рухового апарату - 95 дітей;
порушення інтелекту у формі затримки психічного розвитку - 49 дітей,та у більш складній формі розумової відсталості - 22 дитини.

Часто зустрічаються сенсорні вади : порушення зору виявлені у 128 дітей, та 16 дітей мають вади слуху, також 91 дитина має різноманітні труднощі розвитку, що не впливають на навчальну діяльність.

          Значна частина цих дітей потребує спеціально організованого навчання, з урахуванням індивідуальних особливостей кожної дитини. Тип навчальної програми  визначається колегіально на засіданні районної психолого - медико - педагогічної консультації .

           В 2017-2018 навчальному році було проведено 16 засідань психолого-медико-педагогічної консультації, з них одне виїздне. На яких обстежено і надано рекомендації щодо організації навчання і виховання 70 дітям зокрема.

У районі функціонує 3 логопедичних пункти, допомогу дітям з порушеннями мовлення надають троє  фахівців.                                                                                                       

У Дубровицькому районі на інклюзивній формі навчається 19 дітей у 9 навчальних закладах району (4 учнів навчаються за програмою для розумово-відсталих дітей; 1 дитина за програмою для дітей із вадами зору; 2 дітей за програмою для дітей із вадами слуху; 11 дітей навчаються за програмою для дітей із затримкою психічного розвитку;1 дитина з тяжкими порушеннями мовлення).

У перспективі на 2018-2019 н.р. є потреба у запровадженні інклюзивної форми навчання ще у 6 навчальних закладах (Осівський НВК – 1 дитина, Колківський НВК – 1 дитина, ДНЗ №1 м.Дубровиця – 2 дитини, Заслуцький НВК – 1 дитина, Бережницький НВК – 1 дитина, Зеленська ЗОШ – 1 дитина).

           Саме тому одним із пріоритетних напрямків реформування освіти є запровадження інклюзивного навчання.

Посередником між школою, батьками і дитиною з особливими освітніми потребами стануть працівники комунальної установи «Дубровицький інклюзивно-ресурсний центр», рішення про створення якого прийнято на сесії районної ради від 28.03.2018р. № 272. 

У центрі працюватимуть кваліфіковані логопеди, дефектологи, психологи та вчителі лікувальної фізкультури. Вони надаватимуть комплексну оцінку розвитку дитини і у разі виявлення порушень, складатимуть програму корекційного навчання. Для центру виділено приміщення райметодкабінету. На сьогоднішній день проведено конкурсний відбір на заміщення посади директора центру, оголошено кункурс на заміщення посад фахівців центру, тривають ремонтні роботи по облаштуванню центру, проводиться закупівля обладнання. Новостворений заклад розпочне роботу з 01.09.2018 року.

 

Основні аспекти виховної діяльності

Відповідно до Стратегії та Концепції національно-патріотичного виховання, обласної та районної програм національного виховання дітей та учнівської молоді на 2008-2020 роки,  плану заходів із патріотичного виховання учнівської молоді всі зусилля педагогічних колективів були спрямовані на підвищення рівня патріотизму молодого покоління, становлення громадянина-патріота через вивчення навчальних предметів та  шляхом оптимальної організації відповідної виховної роботи.

З теми «Національно-патріотичне виховання учнівської молоді як шлях формування громадянської компетентності в світлі Концепції «Нової української школи» у Берестівському НВК відбувся районний семінар-практикум директорів ЗО.

У дослідно-експериментальній  роботі обласного рівня з теми «Комплексне  дослідження системи виховання в українській школі з урахуванням розвитку європейського освітнього простору» закладу бере участь педагогічний  колектив Сварицевицького НВК.

Однією з продуктивних форм роботи зі школярами щодо формування патріотичних цінностей є участь у дитячо-юнацькій військово-патріотичній грі «Сокіл» («Джура»). Цьогоріч на Дубровиччині відбувся  урочистий вишкіл роїв районних етапів Всеукраїнського проекту «Джура-Прикордонник», в якому взяли участь 150 дітей –  представників військово-патріотичних гуртків, клубів та організацій Дубровицького, Зарічненського, Рокитнівського районів та ОТГ. Краща команда  району – команда Берестівського НВК  -  представляла Дубровиччину на обласному етапі  гри.

Продовжено співпрацю з окремим батальйоном охорони та обслуговування ОК «Захід», та відділом цивільно-військового співробітництва ОК «Захід». Проведено вивчення думки серед випускників району  щодо ставлення до строкової служби у Збройних силах України. 

   Учнівська молодь  зреалізувала проект «Пізнай очима свою країну» та долучилася до  впровадження інноваційного профорієнтаційного проекту «Знай і люби свій край». З метою популяризації фольклорного мистецтва, відтворення співацько-виконавських традицій та національного вбрання проведено фольклорний фестиваль «Дзвенить струна народна». Проведено районний конкурс-фестиваль «Молодь обирає здоров»я». Конкурс плакатів та фотографій, які пропагують здоровий спосіб життя. 17 травня 2018 року агітбригада «Драйв» Дубровицького НВК виборола ІІІ місце на обласному фестиваль-конкурсі «Молодь обирає здоров’я».

Формування ціннісних орієнтирів і громадянської самосвідомості здійснюється через організацію та проведення заходів із нагоди  відзначення національних свят та пам’ятних дат, зокрема, Дня захисника України, Дня Гідності і Свободи, Дня Збройних Сил України, Дня Соборності України, Дня незалежності України, Дня Перемоги, Дня Конституції України, Дня українського козацтва, Дня памяті    жертв голодоморів та інших.

В рамках співпраці з ОТГ на базі   Миляцького НВК «ЗОШ І-ІІІ ст.-ДНЗ» проведено нараду-семінар заступників директорів з виховної роботи та керівників шкільних музеїв з теми «Формування ціннісних ставлень особистості через виховні центри навчального закладу».

 В День вшанування Героїв Небесної Сотні у Дубровицькому НВК «Ліцей-школа» відкрито пам’ятну дошку  Юрію Колеснику, воїну АТО.

У вересні 2017 року пройшла благодійна акція «Допоможи однолітку з Калинівки!». Учнівська молодь долучилася до акцій  по збору продуктів харчування, виготовлення різдвяних сувенірів, вертепів  для привітання воїнів у зоні АТО. Організували благодійну акцію  «Великодній кошик воїнам АТО». 

Учнівські та педагогічні колективи   підтримали ініціативу очільника Рівненщини Олексія Муляренка по виготовленню школярами області маскувальних сіток для підрозділів Збройних Сил України. Для воїнів  було передано 29 маскувальних сіток.

В рамках обміну досвідом роботи презентовано діяльність Мерії Дубровицького НВК «Ліцей-школа», Висоцької ЗОШ І-ІІІ ст.. Висоцької ОТГ та Удрицького НВК Миляцької ОТГ. На Майдані Злагоди проведено патріотичний флешмоб «Мир! Єдність! Україна!». Підготовлено виставку тематичних шкільних  газет  «З Україною в серці!». Лідерську вечірку в стилі ретро, в якій брали участь понад 90 старшокласників. 25 квітня 2018 року проведено районний  зліт лідерів учнівського самоврядування, у якому взяли участь  понад 96 представників учнівських комітетів району.

З 05 по 07 грудня 2017 року у м.Ірпінь Київської області проходив Всеукраїнський форум учнівського самоврядування «Відповідальне лідерство – шлях до успіху», у якому взяла участь заступник голови обласної  ради старшокласників, учениця Сварицевицького НВК Жуковська Софія.

 З 2 по 4 травня 2018 року в Пущі-Водиці на базі Міжнародного дитячого центру «Артек» відбувся Саміт проактивних«Б.У.М. – Бажай. Удосконалюй. Мотивуй». До делегації від Рівненської області увійшло двоє представників від Дубровицького району: Жуковська Софія, голова Дубровицької районної ради старшокласників «Лідер», заступник голови обласної ради старшокласників «Імпульс», учениця Сварицевицького НВК та Дарина Кухар, голова учнівського комітету Висоцької ЗОШ І-ІІІ ст.

Як результат, на  обласних зборах учнівського самоврядування у червні 2018 року Дубровицька  районна рада старшокласників «Лідер» була нагороджена Подякою управління освіти і науки Рівненської ОДА . Премією міського голови в номінації «Лідер» нагороджена голова районної ради старшокласників Хомич Вікторія, випускниця Дубровицької ЗОШ І-ІІІ ст.. №2. Голова учнівського самоврядування Удрицького НВК Кисіль  Оксана  прийняла участь та отримала перемогу у конкурсі «Державна влада очима молоді», який був оголошений Національною Острозькою академією.

24 червня 2018 року в обласному музично-драматичному театрі м.Рівне відбувся обласний тур Всеукраїнського конкурсу "Яскраві діти України".  Наш район  на конкурсі представляла Аліна Діжурко голова Генерації  Лідерів  Дубровицької ЗОШ І-ІІІ ступенів №2. За результатами конкурсу Аліна   була нагороджена  Дипломом ІІІ ступеня у  старшій  віковій категорії та грамотою народного депутата України Василя Яніцького, отримала також нагороду та подарунок від голови райдержадміністрації  Миколи Петрушка та голови  райради Миколи Кухарця.

На сьогодні Міністерство освіти і науки України розробило концепцію розвитку громадянської освіти в Україні.  З 2018/2019 н.р.  навчального року учні 10-х класів вивчатимуть інтегрований курс “Громадянська освіта”. Це обов’язковий курс для 10 класів.   Він – частина інваріантного складника програми.

Надзвичайно багато уваги приділяється питанням попередження злочинності та правопорушень, насильства, жорстокості серед учнів освітніх закладів.

Упродовж вересня 2017 року проведено обстеження житлово-побутових умов учнів. За результатами обстеження виявлено:

42 дітей, які проживають у сім’ях, де часто  виникають конфліктні ситуації (  на 2 дитини більше у порівняні з минулим навчальним роком);

13 дітей, які проживають у сім’ях, де є конфлікти між дітьми та батьками 

 89  дітей проживає у сім’ях, де батьки зловживають спиртними напоями, не приділяють належної уваги вихованню дітей ( на 23 дитини більше у порівнянні з 2016/2017 н.р.);

26 дітей проживають з бабусею (2016/2017 н.р. – 27 дітей).

За даними служби у справах дітей райдержадміністрації у 2017 році на обліку перебувало  9 дітей, які опинилися у складних життєвих обставинах.

У 2017 році станом на 10.09.2017 року на внутрішкільних обліках у школах району перебувало 58 дітей  (2013 рік – 67 учнів, 2014 рік – 99 учнів, 2015 рік - 107 учнів, 2016 рік – 88 учнів).

Позитивна динаміка щодо зменшення цих чинників
 у 2017-2018 навчальному році, безперечно, тішить, водночас тримає у постійній напрузі, оскільки утримати показник або досягти його зменшення вимагає щоденної роботи як з учнями, батьками, так і з органами місцевого самоврядування, суміжними відділами, управліннями тощо.

Разом із тим, почастішали звернення учнів до практичних психологів та соціальних педагогів із питань конфліктності між учнями, а також конфліктності та насильства в сім’ях, на що потрібно звернути особливу увагу в   новому навчальному році. Психологічною службою району проведено вибіркове соціально-психологічне дослідження серед учнів 8-11 класів з вивчення стану вживання та рівня обізнаності учнів щодо негативного впливу алкоголю, тютюну, наркотиків на організм людини. 

  Соціальний захист неповнолітніх

У освітніх закладах району станом на 01.09.2017 року навчалося 29 сиріт та позбавлених батьківського піклування, 167 напівсиріт, 124 дитини з інвалідністю, 2526 дітей із багатодітних сімей, 572 дітей із неповних сімей, 100 дітей із неблагополучних сімей.

На підставі Постанов Кабінету Міністрів України управлінням освіти видається грошова допомога по досягненню повноліття у сумі 1810 грн. У 2018 н. році таку допомогу отримали 12 дітей та ще 4 дітей отримають до кінця 2018 року на загальну суму 28 800 грн.  та 29 дітей отримали  одноразову допомогу в розмірі 1600 гривень. Загальна сума виплати становить 38 тисяч 400 грн.(без ОТГ).

Охоплення навчанням

За статистичними даними згідно з формою № 77-РВК на початок 2017-2018 навчального року кількість дітей, які не навчалися, становила  36 дітей.                                                                                      Із цієї категорії дітей не навчаються за станом здоров’я 15 осіб, навчаються у спеціальних закладах для дітей, які мають вади розумового розвитку, 21 особа.

Загалом  в  районі кількість дітей  та  підлітків  шкільного віку  складає 5042  осіб (без Висоцької та Миляцької ОТГ).  Навчаються для здобуття повної загальної середньої освіти  5006 дітей, що складає 99 % від зазначеної категорії дітей. З усієї кількості 169 дітей – із психофізичними вадами, з них навчаються для здобуття повної загальної освіти 133  дітей.  Завдяки спільним зусиллям органів управління освітою, керівників освітніх закладів, служби у справах дітей та відділення ювенальної превенції  на початок навчального року всі діти  шкільного віку були охоплені здобуттям повної загальної середньої освіти, що є найкращим показником за останні десятки років. 

До числа зазначеної категорії учнів належить і  13 дітей, які прибули в район у зв’язку із суспільно-політичними подіями.  

                                                                                           

Оздоровлення та відпочинок учнів

                  Протягом березня 2018 р. сформований банк даних дітей, які потребують оздоровлення та відпочинку. Він складається із 4 617 учнів. Фактично кожна дитина, що навчається в Дубровицькому районі належить до тої чи іншої пільгової категорії і потребує особливої соціальної уваги та підтримки.

         100%  дітей дошкільного віку, що відвідують дошкільні навчальні заклади ( а це 1315 чол.) охоплено літнім відпочинком та оздоровленням за рахунок переведення дошкільних закладів у червні 2018 р. на оздоровчий режим роботи.

 З метою створення належних умов відпочинку та оздоровлення дітей влітку 2018 року, з районного бюджету виділено кошти у сумі: 89 800 грн. для компенсації вартості путівок на оздоровлення дітей через співфінансування з місцевого бюджету у вигляді іншої субвенції обласному бюджету та 20,0 тис. грн. для транспортного забезпечення по перевезенню груп дітей на оздоровлення.

Загалом, з обласного та районного бюджетів, на оздоровлення цього року виділено  269 292 грн. З цих  коштів,  протягом літа, надана грошова допомога для компенсації вартості путівок в дитячі заклади оздоровлення та відпочинку нашої області 48-ми школярам. Протягом червня-серпня 2018 року школярі оздоровлювались у таких дитячих закладах Рівненської області:

у ДЗОВ СТ «Агатівка» - 12 дітей;

у  ПП санаторій «Горинь» - 17 дітей;

у КП ДСОК «Електронік-Рівне» - 19 дітей.

  Також упродовж оздоровчого періоду через управління освіти, молоді та спорту оздоровились  63дітей. Це на 6 учнів, або ж на 10,5% більше за 2017 рік.

З метою якісного навчання дітей іноземним мовам у контексті європейської інтеграції України, наближення до європейських стандартів та популяризації вивчення іноземних мов серед школярів,  в закладах освіти району в період з 29.05 по 11.06.2018 року було організовано роботу літніх мовних таборів.  Цьогоріч  учасниками таборів стали 558 (457- англійська мова і 101 – німецька мова)  вихованців із 23-х освітніх закладів району, що перебувають у підпорядкуванні управління освіти, молоді та спорту. До роботи у мовних таборах було залучено 54 вчителі та  студенти-волонтери з Міжнародного економіко-гуманітарного університету у Берестівському НВК.

Основні напрями розвитку загальної середньої освіти району у 2018/2019 навчальному році:

 впровадження нових стандартів початкової освіти відповідно до концепції «Нова українська школа»;

забезпечення функціонування оптимальної мережі закладів загальної середньої освіти ;

 впровадження навчальних планів для 10-11 класів та створення умов для вибору учнями профілю навчання згідно концепції «Нова українська школа»;      запровадження системного моніторингу за якістю надання освітніх послуг;      оновлення освітнього процесу через впровадження педагогіки партнерства;     забезпечення проведення заходів (семінарів, тренінгів, практикумів, круглих столів, конференцій) з метою впровадження інформаційно-комп’ютерних технологій у освітній процес;

 забезпечення дидактичними програмними засобами, електронними підручниками для викладання навчальних предметів з використанням новітніх інформаційно-комп’ютерних технологій навчання, придбання ліцензійного програмного забезпечення;

 забезпечення навчально-методичними посібниками, художньою літературою закладів освіти.

 

Психологічний супровід освітнього процесу закладів освіти

             Склад психологічної служби закладів освіти району 23 практичні психологи загальноосвітніх та дошкільних навчальних закладів, 7 соціальних педагогів та 1 методиста з психологічної служби. Заклади освіти району забезпечені практичними психологами на 72%, соціальними педагогами на 28%

      Кваліфікаційний рівень працівників психологічної служби: «спеціалістів» -10, «спеціалістів ІІ категорії» - 8, «спеціалістів І категорії» - 4, «спеціалістів вищої категорії» -1.

           Фахівцями психологічної служби в 2017-2018 навчальному році проведена робота з визначення рівня готовності до навчання в школі майбутніх першокласників та  готовності до переходу до нових умов навчання учнів 4-х класів;  психологічний супровід адаптаційного процесу учнів 1 та 5 класів; психологічний супровід профільної освіти (діагностика нахилів, інтересів, здібностей учнів до вивчення певних предметів, вивчення освітніх запитів учнів та батьків); профорієнтаційна робота;  психологічний супровід роботи з обдарованими учнями;  психолого-педагогічний супровід учнів, схильних до правопорушень, учнів «групи ризику» щодо важковиховуваності; проведення заходів, спрямованих на профілактику негативних явищ в учнівському середовищі та формування ідеології здорового способу життя, підвищення психологічної компетентності учасників освітнього процесу тощо.

Позашкільна освіта

У 2017-2018 навчальному році була  збережена мережа гуртків центру позашкільної освіти, яка становила 55 гуртків. Позашкільну освіту  здобували 736 дітей.  Вихованці мали змогу  займатися у гуртках  за  такими напрямами позашкільної освіти: художньо-естетичний;  науково-технічний; еколого-натуралістичний;  соціально - реабілітаційний; гуманітарний.  

Закладом проводилася  робота щодо залучення позашкільною освітою соціально незахищених категорій вихованців. Із загальної кількості дітей, охоплених гуртковою роботою в позашкільному  закладі освіти: дітей з інвалідністю – 1; дітей із багатодітних сімей – 92; дітей із малозабезпечених сімей – 13;  дітей з неповної сім’ї – 24,  дітей, які опинились у складних життєвих обставинах – 1; дітей, батьки яких є учасниками АТО – 9.

Робота центру позашкільної освіти спрямована  на виявлення інтелектуальних та творчих здібностей вихованців. У 2017-2018  навчальному році центром позашкільної освіти було проведено 14 районних масових заходів, де вихованці  гуртків центру позашкільної освіти здобули  56 призових місць; на обласному  - 46 призових місць; у всеукраїнських заходах  - 3 призових місця:           

        Уже  традиційно центр позашкільної освіти   в рамках свята «Надія Дубровиччини»  звітує перед громадськістю. У ході свята, у  фойє районного Будинку культури,  діяла виставка робіт вихованців гуртків  декоративно-ужиткового, образотворчого мистецтва та технічної творчості. Гуртківці разом з педагогами демонстрували кращі роботи виконанні у 2017-2018 навчальному році, а це – понад 200 витворів із паперу, бісеру, ниток, лози, солоного тіста, природних матеріалів,  тощо.       

        В закладі  розроблені та  проводяться заходи щодо  реалізації Концепції національно-патріотичного виховання дітей і молоді.  Було проведено районний фестиваль патріотичної пісні «Поліська січ», районний фольклорний фестиваль «Дзвенить струна народна». Районною радою старшокласників «Лідер» зреалізовано проекти «Герої навколо нас», «Пізнай очима свою країну»; на Майдані Злагоди проведено флешмоб «Мир! Єність! Україна!»; проведено виставку шкільних газет «З Україною в серці!».

З усього вищезазначеного, можна зробити висновок, що заклад позашкільної освіти забезпечує  надання якісних освітніх послуг дітям, які охоплені позашкільною освітою. Тож за підсумками роботи  2017-2018 навчального року центр позашкільної освіти  нагороджений сертифікатом якості освіти в номінації «Супер-заклад 2018».

         Упродовж  2017-2018 навчального року в Дубровицькiй дитячо-юнацькiй спортивнiй школі працювали  17  тренерів - викладачів, з них 7 тренерів є штатними. Навчалося  554 учнi, що становило 12 % тих , хто займається ФК і спортом в ДЮСШ від загальної кількості учнів району.

Навч.

роки

2014-2015

2015-2016

2016-2017

2017-2018

К-сть

учнів

766

665

614

554

    

Порівняльна таблиця досягнень вихованців ДЮСШ

на обласних та Всеукраїнських змаганнях

 

Призові

місця

2014-

2015 н.р

2015-

2016 н.р

2016-

2017 н.р

2017-2018 н.р.

 

І місце

ІІ місце

ІІІ місце

6

8

14

6

8

4

12

18

15

5

12

11

Всього призових місць

 

28

 

18

 

45

 

 

28

 

 

 

         За звітний період вихованці Дубровицької ДЮСШ взяли участь в 15 обласних та Всеукраїнських спортивних заходах, де вибороли 28 призових місць та виконали 109 масових спортивних розрядів.

За звітний період за браком фінансування не придбано жодної одиниці спортивного інвентаря та обладнання, зменшилась кількість тренерських ставок, як наслідок, зменшилась кількість учнів ДЮСШ.

Бракувало коштів на спортивно-масову роботу ( участь в низці змагань обласного та Всеукраїнського рівнів).


Про підсумки науково-методичної роботи з педагогічними кадрами в системі післядипломної освіти вчителя

Упродовж 2017-2018 навчального року районний методичний кабінет як цілісна специфічна педагогічна система у співпраці з Миляцькою та Висоцькою ОТГ забезпечував належне виконання  основних аспектів своєї діяльності.

У 2017-2018 навчальному році працювали 29 семінарів-практикумів для учителів-предметників та працівників дошкільної освіти, 3 епізодичних семінари-практикуми, 2 проблемних семінари, 20 методичних об’єднань,  3 школи педагогічного досвіду, 2 школи новопризначених  керівників ( ЗЗСО та ЗДО),  6 творчих груп,  6 шкіл методичного активу, 4 майстер-класи, 10 шкіл адаптації молодого педагога , 2 віртуальні творчі лабораторії керівників ЗО та їх заступників з питань упровадження інформаційно-комунікаційних технологій в управління навчальним закладом, 1 школа резерву керівних кадрів «Шанс», 1 школа керівників опорних закладів освітніх округів, школа менеджменту методиста, 16 базових закладів з основ наук, 4 базових закладів з виховного та 4 з науково-методичного спрямування.

В умовах перезавантаження освітньої системи початкової ланки  підготовлено двох тренерів з упровадження НУШ, проведено три навчальні сесії-тренінги для учителів початких класів з підготовки до роботи в 1 класах за системою Концепції  НУШ , семінари-тренінги для вчителів мистецтва, фізичної культури, іноземних мов у початкових класах; навчання та тестування на освітній платформі EdEra проойшли всі вчителі, які навчатимуть першокласників 2018-2019 навчального року, директори закладів освіти та їх заступники з навчально-виховної роботи.

При Рівненському обласному інституті післядипломної педагогічної освіти пройшли курсову підготовку 263.  Практично план курсової підготовки виконано 100-відсотково. У 2018 році продовжено практику навчання учителів початкової ланки, які навчатимуть учнів 1 класу з вересня 2018 року.

Проведено звіти  про участь вчителів  у обласних  експериментальних лабораторіях, обласних формах методичної роботи.

Видавнича діяльність педагогів у 2017-2018 навчальному році представлена понад 350-ма друкованими матеріалами з питань розвитку інноваційного освітнього середовища. Доповнено  каталог друкованих видань педагогічних працівників району. Творчий доробок працівників районного методичного кабінету, педагогів Дубровицького НВК «Ліцей-школа», Дубровицьких ЗОШ № 1, 2 , Залузького, Лютинського, Висоцького, Людинського, Заслуцього, Сварицевицького, Берестівського, Бережківського  та інших навчальних закладів надруковано на шпальтах всеукраїнських педагогічних видань.

Проведено  районний тур Всеукраїнського конкурсу «Учитель року – 2018» у номінаціях :  «Українська мова та література», «Німецька мова», «Фізика», «Фізична культура», у якому  взяли участь 12 педагогів  із Берестівського, Мочулищенського, Осівського, Вербівського навчально-виховних комплексів, Дубровицької № 2,  Кривицької, Бережківської, Золотинської загальноосвітніх шкіл , Дубровицького навчально-виховного комплексу   «Ліцей –школа» .

         Активну участь у конкурсі взяли  педагоги Дубровицького навчально-виховного комплексу «Ліцей-школа» (3 учасники), Золотинської загальноосвітньої  школи ( 2 учасники). 

На основі рішення предметних журі визнано переможцями в номінаціях :

«фізика»                                 -Батана Ігоря Михайловича, Дубровицький  навчально-виховний комплекс «Ліцей-школа» ;

«українська мова» 

та література                        -Конончук Людмилу Федорівну, Берестівський                   навчально-виховний комплекс;                       

«німецька мова»                   -Дулінець Ольгу Миколаївну, Дубровицький      навчально-виховний комплекс «Ліцей-школа»;                             

«фізична культура»                       -    Дубинець Любов Володимирівну,

Бережківська загальноосвітня школа.

          

Проведено свято вшанування учасників районного туру всеукраїнського конкурсу «Учитель року-2018», забезпечено участь переможців районного туру конкурсу в другому (обласному) етапі всеукраїнського конкурсу «Учитель року - 2018» , у якому в номінації «німецька мова» звання лауреата обласного конкурсу виборола Дулінець Ольга Миколаївна (Дубровицький НВК «Ліцей-школа»).

 Творчий доробок учительства презентовано освітянській спільноті на ХV районному конкурсі – ярмарку педагогічної творчості, на якому представлено 92  авторські роботи  із 25 закладів загальної середньої освіти та 5-ти закладів дошкільної освіти,  учасниками обласного туру ярмарку стали 23 учасники, за  результатами якого учитель Дубровицького навчально-виховного комплексу «Ліцей-школа» Юрій Паламарчук  виборов ІІІ місце в номінації «Інформаційні технології»,  Сайчишин Любов ,практичний  психолог  Заслуцького НВК виборола ІІІ місце в номінації «спеціальна освіта», учитель Селецького навчально-виховного комплексу Дворак Юлія виборола ІІІ місце в номінації «економіка».

Моніторингова діяльність в освіті Дубровицького району

Із усіх етапів проведення моніторингових досліджень у 2017/2018 навчальному році, район був залучений до роботи у репрезентативній та масовій вибірках та було проведено такі моніторингові дослідження:

проведення міжнародного моніторингового дослідження якості освіти PISA-2018;

 7-30 листопада 2017 - ІІ пілотний етап загальнодержавного моніторингового дослідження якості початкової освіти «Стан сформованості читацької та математичної компетентностей випускників початкової школи загальноосвітніх навчальних закладів 2017 року» у Дубровицькій ЗОШ № 2;

проведення першого циклу загальнодержавного моніторингового дослідження стану сформованості читацької та математичної компетентностей випускників початкової школи відбулося у трьох навчальних закладах: у Заслуцькому  та Лютинський НВК та Висоцькій ЗОШ;

ІІІ етап регіонального моніторингового дослідження щодо визначення інноваційного потенціалу закладу загальної середньої освіти. (Дубровицька ЗОШ №1, Дубровицька ЗОШ №2);

моніторингове дослідження «Вивчення стану рівного доступу учнівської молоді до вибору та отримання STEM-професій» (Сварицевицький НВК);

регіональне моніторингове дослідження щодо порівняння результатів річного оцінювання та державної підсумкової атестації випускників 11 класів ЗНЗ у 2018 році, що проводилася у формі зовнішнього незалежного оцінювання.

Кадрове забезпечення

           Навчальні заклади району в 2017-2018  навчальному році були повністю забезпечені педагогічними кадрами. Ведеться цілеспрямована робота із зменшення числа вчителів, які працюють не за фахом.

У 26  закладах  освіти Дубровицького району працює   646  учителів (510 педпрацівників працює у сільських школах, 136 – у школах міста).

Варто відзначити  позитивну тенденцію щодо збільшення кількості учителів, які мають освітньо-кваліфікаційні рівні спеціаліста або магістра.  Із загальної чисельності педагогічних працівників  92,1%  вчителів мають вищу педагогічну освіту.

31 молодий спеціаліст прибув в заклади освіти, підпорядковані управлінню у 2017-2018 н. році.

На сьогодні у закладах освіти району працює 159 учителів пенсійного віку, що становить    25 %.

У 2017-2018 навчальному році звільнилися з роботи в зв’язку з виходом на пенсію  – 3 педагогічні працівники.

Оскільки із набранням чинності Закону України «Про освіту» керівники закладів освіти здійснюють прийом на роботу педагогічних кадрів, з метою зручності у виборі претендентів на зайняття вакантних посад на сайті управління продовжує оновлюватися банк даних осіб, претендентів на зайняття вакантних посад.

У центрі уваги  залишається питання якості освітніх послуг. Цього року чергову атестацію проходили 159 педагогічних працівників. Атестовано 4 керівних  кадрів закладів освіти району.  

За наслідками атестації педагогічне звання «старший учитель» присвоєно 12 працівникам, підтверджено –25, звання «учитель-методист» присвоєно 3 педпрацівникам, підтверджено – 9 та звання педагог-організатор-методист присвоєно  1 педагогічному працівнику.

Таким чином, у навчальних закладах працює  63 педагогічних працівників, які мають звання  «учитель-методист», 216 «старший учитель», 4 «вихователь-методист», 2 педагог-організатор-методист, 38 педагогів є відмінниками освіти України та 2 педагогам присвоєно почесне звання «Заслужений вчитель України».

          Навчально-виховний процес у школах району забезпечують  384 спеціалісти вищої кваліфікаційної категорії,  128 - спеціалістів І категорії.

 

Фінансування

           Не зважаючи на непросту ситуацію в країні, у районі  системно здійснюються заходи щодо  фінансування освітньої галузі. 

             У 2018році за рахунок освітньої субвенції (з державного бюджету) на оплату праці з нарахуванням педагогічним працівникам виділено коштів в сумі 85 727,9 тис. грн..

         На рівень місцевих бюджетів передано всі видатки, крім оплати праці педагогічних працівників загальноосвітніх навчальних закладах. В 2018 році передбачено додаткову дотацію на утримання закладів освіти  в сумі    19 540,3 тис.грн., яка спрямована  першочергово на оплату праці непедагогічних працівників та оплату комунальних послуг та енергоносіїв. Додатково у 2018 році для дітей з особливими потребами виділено окрему субвенцію в сумі 422,4 тис.грн.

         Всього видатки  на освіту у 2018 році склали 127 174,2 тис. грн.,що на 15,6% більше порівняно з 2017 роком.

У структурі видатків  2018 року захищені статті складають 124 862,9 тис.грн.(98,2%), у  тому числі до загального обсягу видатків:

         заробітна плата з нарахуваннями - 114 513,0 тис.грн. (90%);

         продукти харчування - 900,0 тис.грн. (0,7%);

         оплата комунальних послуг та енергоносіїв – 9 449,9 тис.грн. (7,5%).

          Аналіз фінансування закладів освіти району за останні роки показує,що виконавча влада вживає відповідних заходів щодо збільшення видатків на освіту. Але, на жаль, коштів не вистачає,  і тому фінансуються в першу чергу захищені статті бюджету. Поряд із цим своєчасно і в повному обсязі проведено виплату відпускних та матеріальної допомоги на оздоровлення педагогічним працівникам загальноосвітніх навчальних закладів.

       На даний час у зв’язку  з підвищенням мінімальної заробітної плати до розміру 3723,00 грн. не вистачає коштів на заробітну плату непедагогічним працівникам з  нарахуваннями  в сумі  3 409,7 тис.грн.. У зв’язку  з передачею котелень на обслуговування управління та підвищенням цін на комунальні послуги  не вистачає коштів на енергоносії в сумі – 100 000 тис.грн..

      Проведенні управлінням, керівниками ЗО заходи щодо оптимізації мережі (відпустка без збереження з/ти 15-30 днів, за згодою працівника згідно з чинним законодавством, не проводиться заміна тимчасово відсутніх працівників тощо) та фінансових витрат з метою недопущення заборгованості із виплати заробітної плати не покриють нестачі коштів  для виплати заробітної плати до кінця 2018 р. обслуговуючому персоналу.

          На  проведення поточних ремонтів закладів освіти у 2018 році не передбачене взагалі фінансування. І тому всі поточні роботи , в основному, виконувалися за ініціативи керівників закладів освіти та підтримки  батьків, вчителів та спонсорів, за що я їм усім щиро дякую. Проте хочу  відмітити, що цьогоріч значні роботи проводяться з капітального ремонту за кошти державного, обласного та районного бюджетів, а саме : у 2018 році розпочато будівництво спортивного майданчика для міні-футболу зі штучним покриттям у Дубровицькій ЗОШ №1, яке буде завершено до 31.08.2018 року. Також за а рахунок коштів бюджету розвитку обласного бюджету та державного фонду регіонального розвитку, районного бюджету було виконано роботи з капітального ремонту покрівлі Осівського НВК «ЗОШ І-ІІІ ступенів-ДНЗ» ( 1млн.грн). Розпочато роботи по заміні вікон та дверей у Мочулищенському НВК «ЗОШ І-ІІІ ступенів-ДНЗ», Селецькому ДНЗ та харчоблоці Орв’яницького НВК «ЗОШ І-ІІІ ступенів – ДНЗ», кошти були виділені за сприянням народного депутата Василя Яніцького.

Ведуться роботи з капітального ремонту приміщення Дубровицького НВК «Ліцей-школа»( капітальний ремонт покрівлі, облаштування нової котельні, капітальний ремонт їдальні, утеплення фасаду) , на які виділені кошти з бюджету розвитку обласного бюджету та державного фонду регіонального розвитку у сумі 6.500.000 грн..

      Проведено огляд  готовності ЗНЗ до початку навчального року. Підсумки огляду  розглянуто на розширеному засіданні колегії управління освіти, молоді та спорту.     

            Проблем перед освітянською галуззю району стоїть набагато більше, ніж мною окреслено, тому закликаю всіх до активного обговорення і внесення  слушних пропозицій.   Переконана, що спільними зусиллями освіта району  набуватиме нового змісту . Інакше не можна – наше надійне майбутнє народжується в якості сьогоднішньої освіти.

            Висловлюю щиру вдячність усім освітянам за творчу і сумлінну працю, а керівникам району, головам міської та сільських рад, депутатам усіх рівнів, керівникам  підприємств,організацій, батькам та спонсорам -  за активне сприяння розвитку освітянської галузі району.

         А завершити свій виступ я хочу мудрою настановою нашого Міністра освіти і науки України Лілії Гриневич: «На важкому шляху змін, коли часом здається, що нічого більше зробити, я прошу вас і намагатимусь сама пам‘ятати про три речі. Перше – це віра. Друге– не здаватися. Третє - послідовно йти шляхом педагогіки партнерства…..»

         Отож з вірою на краще освітянське майбутнє та , щоб новий прийдешній навчальний рік був успішним для кожного із нас.

 

 

  • Переглядів: 15 153
Уважаемый пользователь! Вы используете устаревший браузер Internet Explorer 6.
Дальнейшее использование этого браузера влечет за собой высокий риск заражения Вашего компьютера вирусами.
Чтобы сделать пребывание в Интернете более удобным и безопасным, рекомендуем установить себе    Internet Explorer 9